Archief preken 2020 – 2021

Donderdag 30 december 2021, Onbevreesde wijsheid 

Beste vrienden, Zoals jullie misschien weten ben ik opgegroeid in een vissersdorp. En ik woonde niet alleen in een vissersdorp, ook mijn beide buurmannen waren visserman. En elk oud en nieuw, toen ik kind was, schoten beide buurmannen – naast een berg vuurwerk – ook hun overgebleven voorraad scheepsvuurpijlen de lucht in. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/12/onbevreesde-wijsheid.html

 

Vrijdag 24 december 2021, You never walk alone 2021

Beste vrienden, Wat een vreemd gevoel, om hier voor het tweede jaar in de kerstnacht in een lege kerk te staan. Hoewel ik blij ben dat we op aangepaste en in digitale vorm toch bij elkaar kunnen komen moeten we ook nu wel érg op zoek naar de vreugde van Kerst. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/12/you-never-walk-alone.html

 

Zondag 19 december 2021 , Het stille woord 

Beste vrienden, Zoals zoveel andere mensen keek ik gisteren naar de persconferentie waar we zoveel slecht nieuws te horen kregen. En misschien herkent u het maar ik werd er erg verdrietig van, van het nieuws van de komende lockdown. Verdrietig over alle plannen die nu niet doorgaan, alle ondernemers en werknemers die niet meer weten hoe het verder moet. Verdrietig over alle zorgen voor onze gezondheid. Mijn preek staat online.

zwartepeper.blogspot.com/2021/12/het-stille-woord.html

 

Zondag 12 december 2021 , Een blijde boodschap 

De derde zondag van de Advent is een zondag met een licht randje: zondag Gaudete – we worden gevraagd om ons te verheugen in de Heer. Maar het Evangelie van vandaag lijkt nou niet direct een vreugdetekst!  De mensen komen naar Johannes de Doper toe – de voorloper van de Heer, de Wegbereider – en hij geeft hen levensadvies. Advies dat hoort bij die taak van voorbereiding, het leven op orde brengen voor de komst van de Heer. Mijn preek staat online

zwartepeper.blogspot.com/2021/12/een-blijde-boodschap.html

 

Zondag 5 december 2021 , Door diepe dalen

Beste vrienden, De afgelopen dagen sprak ik best veel mensen die neerslachtig waren vanwege moeilijke situaties in hun leven. Ze voelden allerlei obstakels om hen heen en in hunzelf. Allerlei plannen vallen in het water. De crisis gaat maar niet voorbij. U heeft waarschijnlijk al gehoord over de zware beperkingen die ook het kerkelijk leven op Kerstavond zullen raken. Mijn preek staat online

zwartepeper.blogspot.com/2021/12/door-diepe-dalen.html

 

Zondag 28 november 2021, Advent met Titus Brandsma

Beste vrienden, Een paar dagen geleden stond er een stuk in de krant over Titus Brandsma. Dat was een priester, lid van de Orde van de Karmel, professor in Nijmegen en ook nog journalist. Iemand met heel veel talenten. Maar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak en Nederland bezet werd trok hij zich niet terug in de studeerkamer maar bleef zich uitspreken voor wat goed was en tegen  onrecht. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/11/advent-met-titus-brandsma.html

Zondag 28 november, de code zwart ballade
zwartepeper.blogspot.com/2021/11/de-code-zwart-ballade.html

 

Zondag 21 november 2021, redeloos-radeloos-reddeloos.html

Beste vrienden, Toen u vroeger op school geschiedenis kreeg heeft u ongetwijfeld gehoord over het Rampjaar 1672. In de geschiedenisles werd dat jaar vaak samengevat als het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/11/redeloos-radeloos-reddeloos.html

 

Zondag 14 november 2021, Nada te turbe

Beste vrienden, Gisteren was ik bij de opticien. En de aardige mevrouw die mij hielp vertelde mij – heel netjes, uiterst delicaat – dat het zo zoetjes aan tijd werd voor een leesbril. “Een kleintje maar hoor. Hooguit plus één, of anderhalf.” – zo werd de pil nog een beetje verguld. We gaan er binnenkort één uitzoeken. Maar hoe netjes en delicaat de aardige brillenmevrouw je die mededeling ook doet. Je voelt hoe dan ook de ijzige wind van de tijd. Een nieuwe levensfase breekt aan, en de vorige levensfase gaat voorbij. Dat laat zich niet tegenhouden. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/11/nada-te-turbe.html

 

Zondag 7 november 2021, Willibrordzondag

Beste vrienden, Elk land heeft een nationale feestdag. Dat is de dag waarop de onafhankelijkheid uitgeroepen werd, of het land bevrijd werd van een buitenlandse bezetting, of de dag dat er een belangrijke omwenteling plaatsvond. In Nederland is het de verjaardag van de Koning. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/11/willibrord-patroon-van-nederland.html

 

Allerzielen 2021

Beste vrienden, Vorig weekend is de wintertijd ingegaan. Het wordt dan nog sneller donker. De avonden zijn lang en het licht is schaars. Een sombere tijd waarin wij uitkijken naar de terugkeer van het licht. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/11/allerzielen-2021.html

 

Verkondiging Engelse Mis 17 oktober 2021

Dear friends, You wouldn`t say by the look of me but I`m actually on holiday. The thought was I’d use up the last remaining days off that remained from 2020. Then Father Jacques called and said “would I inconvenience you terribly if you could take the service this Saturday and I said, “no, no problem, I`ll combine it with a bit of a day trip and maybe go to a museum or such.”

zwartepeper.blogspot.com/2021/10/verkondiging-engelse-mis-16-oktober-2021.html

 

Zondag  26 september 2021, Hel en verdoemenis

Beste vriendenWe horen vandaag harde woorden van Jezus. Woorden waar je bang van zou kunnen worden. Als we zulke woorden tegenkomen moeten we goed opletten. Wat is er dan aan de hand? Wat zeggen die woorden écht. Wat zegt ónze reactie erop? Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/09/hel-en-verdoemenis.html

 

Zondag 19 september, Vredesweek

Beste vrienden, Dit weekend is het begin van de Vredesweek. En deze zondag staat dan ook op veel plaatsen in het teken van de opdracht tot vrede in een wereld waar zoveel conflicten zijn. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/09/vredesweek-2021.html

 

Woensdag 15 september, Maak ongevaccineerden niet tot zondebok

Ik heb geen specialistische kennis over vaccins, virussen of IT-aangelegenheden. Ik weet echter wel een heleboel over menselijk gedrag en zondebokmechanismen in het bijzonder. Ik verwacht dat ongevaccineerden op korte termijn tot zondebok gemaakt gaan worden. Dat zal voor iedereen slecht uitpakken. Het Oude Normaal komt er namelijk niet van terug. We maken wel iets nieuws: een onaangename nieuwe toekomst.  Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/09/maak-ongevaccineerden-niet-tot-zondebok.html

 

Zondag 5 september, Toewending

Beste vrienden, We horen dit weekend een genezingsverhaal van Jezus, maar het is een beetje een apart verhaal deze keer. Het onderwerp komt ons bekend voor. Jezus geneest een doofstomme maar het is geen verhaal van dertien-in-een-dozijn. Heel veel details zijn bijzonder. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/09/toewending.html

 

Zondag 29 augustus, Regel en Inhoud

Beste vrienden, Toen ik nog op het seminarie zat had ik een studiegenoot voor wie het nooit streng genoeg was. Hoe pittig de regels van het seminarie ook waren en hoe precies de liturgie…. Het kon altijd nog wel wat pittiger en nóg iets preciezer. Omdat hij mede hierom een reputatie had als een hele degelijke jongen kreeg hij ook vaak zijn zin. Voor de rest van ons was dat niet altijd een genoegen. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/08/regel-en-inhoud.html


Zondag 22 augustus, Vertrouwen in de waarheid

Beste vrienden, U heeft het vast eens meegemaakt dat iemand u iets vertelt, adviseert, of zelfs opdraagt en dat u dan denkt of zegt: ammenooitniet. Wat jij me vertelt neem ik niet van je aan, wat je me adviseert zal ik nooit doen. Het zou me verrassen als u dat nooit gedacht heeft, want het is een hele menselijke reactie. Als we worden geconfronteerd met een opdracht of oproep die volledig buiten onze ervaring valt of afkomstig is van iemand die we niet kunnen of willen vertrouwen dan nemen we wat hij of zij zegt níet van ze aan. Ongeacht of die persoon gelijk heeft of niet. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/08/vertrouwen-in-de-waarheid.html


Zondag 15 augustus, De Kleine Zusters van Kaboel

Beste vrienden, De afgelopen dagen zijn wij getuigen geworden van een historisch schouwspel. De afgelopen twintig jaar vond een grootschalige militaire en politieke inzet in Afghanistan plaats en deze loopt nu af met het terugtrekken van de internationale troepen. Nu wordt duidelijk dat daarmee ook de regering van dat land de opdracht om het land te besturen niet waar kan maken. Integendeel. De regering heeft geen greep meer op het land… Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/08/de-kleine-zusters-van-kaboel.html


Zondag 1 augustus, De broodnodige waarheid

Beste vrienden, Afgelopen november moest ik bij de huisarts komen. Ik moest bloed laten prikken en mijn bloedwaarden waren niet goed. Ik bleek suikerziekte te hebben. Ik heb heel erg moeten afvallen. Om te beginnen moest ik tijdelijk een dieet volgen met heel weinig koolhydraten. Dus geen rijst, pasta of … Brood. ….Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/07/de-broodnodige-waarheid.html

 

Zondag 25 juli, Zegen om te Geven

Broeders en zusters,  Fijn om weer bij u te zijn, voor wie mij gemist heeft ik ben zojuist terug gekomen van vakantie. Dat was heel aangenaam, en nu is het weer goed om thuis te zijn. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/07/zegen-om-te-geven.html

 

Zondag 27 juni, Openheid en geloof

Broeders en zusters in Christus. In ons leven maken wij wel eens gebeurtenissen mee die ongelofelijk zijn. We komen terecht in een bizar verhaal of avontuur, of we maken iets mee waarvan we – als we er alter over vertellen de mensen het hoofd schudden en zeggen. Ja ja, u heeft wel een rijke fantasie. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/06/openheid-en-geloof.html

 

Zondag 20 juni, Een koude douche

Broeders en zusters, beste mensen. Ik was gisteravond bij een vriend van me elders in het land. We waren lekker aan het eten in het zonnetje, erg gezellig. Toen begon mijn telefoon opeens te piepen van allerlei berichtjes die binnenkwamen. Over de stortbui. Ik kreeg een filmpje toegestuurd van iemand die had gezien dat het in Alkmaar verschrikkelijk tekeer ging. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/06/een-koude-douche.html

 

Zondag 13 juni,  Een nieuw begin

Broeders en zusters, beste mensen. “Elk begin heeft iets magisch in zich.”, dat is een citaat uit een gedicht van de Duitse schrijver Hermann Hesse. Het was een woord dat zo in mijn hoofd viel en waar ik graag mee wil beginnen. Want het gaat deze zondag over een nieuw begin, kleine onooglijke beginnetjes – die de hele wereld in beweging gaan zetten. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/06/een-nieuw-begin.html

 

Zondag 6 juni, Sacramentsdag

Broeders en zusters, beste mensen, Deze zondag vieren we Sacramentsdag het Hoogfeest van het Lichaam en Bloed van Christus. We vieren elke keer als we samenkomen dit sacrament, maar het is maar één keer per jaar dat het volledig centraal staat in de kalender van de kerk. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/06/bloed-zweet-en-tranen.html

 

Pinksteren 2021

Broeders en zusters, Er zijn weinig omstandigheden neteliger als wanneer u iets belangrijks wilt zeggen, of dringend informatie nodig hebt van iemand, maar dat je elkaar niet verstaat.  We zijn het misschien al weer bijna vergeten, maar vroeger gebeurde dat nog wel eens. In Frankrijk bijvoorbeeld in dat leuke dorpje. Misschien gaan we het deze zomer weer meemaken, een feest van herkenning! Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/05/pinksteren-2021.html

 

Zondag 9 mei, Leren Liefhebben

Broeders en zusters, Het is dit weekend Moederdag, wat een mooi moment om even stil te staan bij alles wat onze moeders voor ons betekent hebben – en welke lessen God ons wil leren door hun voorbeeld! Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/05/leren-liefhebben.html

 

Zondag 2 mei, Nieuwe mensen in een nieuwe tijd

Broeders en zusters, U heeft vast wel eens meegemaakt dat u iemand tegenkwam van lang geleden. En dat is iemand met wie u niet zulke goede ervaringen had. Misschien had u ruzie of beeldde u zich in dat die persoon het op u voorzien had. En terwijl u u best doet om ijselijk beleefd te blijven tijdens deze onverwachtse en ongewenste ontmoeting valt u op dat het wel lijkt alsof degene met wie u praat niet helemaal dezelfde meer is. Hij of zij lijkt wel …. veranderd. En als het gesprek voorbij is blijf je in verwarring achter. Had ik het misschien al die jaren fout of (hoe ondenkbaar dat ook is!!) is het toch mogelijk dat iemand na tien jaar of twintig jaar wellicht een heel klein beetje veranderd is. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/05/nieuwe-mensen-in-een-nieuwe-tijd.html

 

Zondag 25 april, Roepingenzondag 2021

Broeders en zusters,

Deze zondag is het roepingenzondag, de dag waarop we bijzonder denken aan alle studenten die zich voorbereiden op het priesterschap, het diakonaat en het religieuze leven. Belangrijke taken in de Kerk! In de evangelietekst van vandaag horen we dan over Jezus die zichzelf de Goede Herder noemt. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/04/roepingenzondag-2021.html

 

Zondag 11 april, Beloken Pasen 2021

Broeders en zusters, Als we iets ongelofelijks horen dan hebben we vast wel eens gezegd of gedacht: “dat kan niet waar zijn, voordat ik het geloof moet ik het eerst met eigen ogen hebben gezien!”. Sommige verhalen lijken zó onwaarschijnlijk dat we éxtra bewijs nodig hebben voor dat we het kunnen geloven!  Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/04/beloken-pasen-2021.html


Zondag 4 april, PASEN 2021

In deze Goede Week leefde heel Nederland mee met twee indrukwekkende verhalen. Het eerste verhaal ging over valse getuigen, hoop, verraad, en de strijd om de waarheid  – het andere verhaal was dat van Pasen.  Op TV was er een nek-aan-nek-race gaande tussen de Passion en de debatten in de Tweede Kamer. Één journalist schreef: “het leek wel alsof twee werkelijkheden in elkaar over liepen” Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/04/pasen-2021.html


Witte Donderdag

Broeders en zusters , Met de viering van Witte Donderdag op deze avond beginnen wij het Heilig Triduum, de viering van de eenheid van Witte Donderdag – de instelling van de eucharistie en het gebod van naastenliefde – , Goede Vrijdag en de Paaswake. Wij vieren samen het Pasen van de Heer. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/04/witte-donderdag-2021.html

 

Zondag 14 maart,  Jezus zien

Beste mensen, broeders en zusters, Het is feest in Jeruzalem! Heel veel mensen zijn op pad om de pelgrimstocht naar de tempel te maken. En in dat gedrom lopen allerlei mensen rond, het is net als de Lange Nieuwstraat op koopzondag – en dan zonder virus en met God. Mensen van allerlei slag lopen naar Jeruzalem, naar de Tempel toe en hopen daar iets te vinden. Hoop of wijsheid, verlichting – nieuw leven. Mijn overweging staat online.

zwartepeper.blogspot.com/2021/03/jezus-zien.html

 

Zondag 7 maart, Een Plaats voor God

Broeders en zusters, Een paar maanden geleden, net voor Kerst was er discussie of de kerken überhaupt wel open mochten zijn, en of ze niet beter dicht konden gaan. U herinnert het zich misschien nog wel. Wat in ieder geval wel duidelijk was, was dat de supermarkten hoe dan ook open moesten blijven, wát er verder ook dicht moest rond Kerst, de Albert Heijn niet!  Mijn overweging staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/03/een-plaats-voor-god.html

 

Zondag 28 februari, Naar een nieuwe wereld

Broeders en zusters in Christus, Misschien heeft u wel eens gedacht terwijl u ergens op vakantie was – op een fijne plek, het weer is heerlijk, u bent lekker aan het eten, misschien met een glaasje wijn erbij met mensen waar u graag mee samen bent – dat u denkt: konden we hier maar blijven, kon dit moment maar altijd duren.  Mijn overweging staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/02/naar-een-nieuwe-wereld.html

 

Zondag 21 februari, Naast de snoepwinkel

Broeders en zusters, beste mensen, Een paar dagen geleden zag ik een cartoon, zo`n grappig tekeningetje op Facebook staan. Dat was daarop gezet door mijn Belgische collega pastoor Andy Penne. Op dat plaatje zien we twee mannetjes, één achter een spreekgestoelte, ook een beetje een pastoor, of een dominee misschien. En die zegt tegen de ander: “Waarom kun jij niet net als Jezus veertig dagen vasten in de woestijn?”, en de man antwoordt, een beetje sip:  “ ’t is nogal een verschil of je in de woestijn zit, of naast een snoepwinkel woont”  Mijn overweging staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/02/naast-de-snoepwinkel.html

 

ASWOENSDAG, 17 februari

Afgelopen zondag was het Valentijnsfeest, een leuke dag voor mensen die hun geliefde in het zonnetje willen zetten en willen vieren dat ze samen zijn. Heel aardig is dat.Van dagen als Valentijnsdag leren we dat relaties niet altijd vanzelfsprekend zijn. Elke relatie vraagt werk, je kan niet zomaar achterover gaan zitten en dan klagen als de relatie hapert en stilvalt! Mijn overweging staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/02/aswoensdag.html

 

Zondag 14 februari, Solonaise

Beste mensen, Ik las vandaag/gisteren over een nieuw woord. Het Nederlands is een hele creatieve taal en veel mensen verzinnen nieuwe woorden voor nieuwe situaties en sommigen daarvan zijn heel mooi gevonden. Het woord dat ik hoorde was ‘solonaise’, dat is als je in je eentje carnaval viert. Geen polonaise samen met andere mensen, maar een solonaise. In je uppie.  Mijn overweging staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/02/solonaise.html

 

Zondag 7 februari, Iedereen zoekt je

Beste mensen, Toen ik de preek voorbereidde viel mijn oog op de woorden van Job uit de eerste lezing: Mijn dagen verschieten sneller dan een weversspoel,
ze lopen af, de draad is ten einde.Bedenk dat mijn leven een ademtocht is, dat  mijn ogen het geluk niet meer zullen zien. Ik denk dat dat voor veel mensen herkenbare woorden zijn. Kruipen de uren niet langzaam vooruit, of schieten we juist door de weken heen. Hebben we nog greep op ons bestaan? Leven wij zelf of worden we geleefd door crisissen en omstandigheden die ons raken?  Mijn overweging staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/02/iedereen-zoekt-je.html

 

Zondag 31 januari, Woorden van kracht

Misschien kent u de uitdrukking: “witte ruis”. Dat betekent in de communicatie dat mensen iets zeggen dat inhoudelijk lijkt terwijl er eigenlijk niks concreets wordt uitgesproken. Vooral politici zijn hier heel goed in, en dat is niet gek. Als je plotseling het vuur aan de schenen wordt gelegd door een journalist kun je beter iets zeggen dat niet zoveel betekent dan dat je begint te hakkelen en stil valt, terwijl de journalist dan tijd krijgt om nog meer nare vragen te stellenMijn overweging staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/01/woorden-van-kracht.html

 

Zondag 24 januari, Kom volg mij

Broeders en zusters,
In het leven kunnen we momenten meemaken dat we opeens inzien – het is dan alsof we het voor het eerst helder zien – dat dingen in ons leven echt anders moeten, dat we keuzes moeten maken. En dan denk ik niet aan voorbeelden als dat we op 1 januari op de weegschaal stonden en een ambitieus goed voornemen opschreven maar dat we opeens zien dat we gevraagd worden om ons leven in het teken te zetten van iets dat groter is dan wij zijn. Mijn overweging staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/01/kom-volg-mij.html

 

Zondag 17 januari, Kom en zie

Broeders en zusters,
Stelt u zich voor dat u een heel goed boek gelezen heeft met allemaal mooie tips over hoe het leven anders kan. Zo`n zelfhulpboek zeg maar. U kent het soort boeken wel, er worden er best veel van verkocht, vooral in januari. Mijn overweging staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/01/kom-en-zie.html

 

Zondag 10 januari, Een levensreddend medicijn

Stelt u zich voor broeders en zusters, dat we allen lijden aan een ernstige ziekte. Maar gelukkig is er een medicijn! Het is alleen zo, dat het in een opslag ver weg ligt en het kan nog een hele tijd duren voor we het krijgen. En terwijl we wachten breekt er discussie uit. Zo gaat dat altijd. De één vertrouwt wat de boodschappers die zeggen dat ze het medicijn zèlf gezien hebben en weten hoe het werkt, terwijl de ander misschien denkt. “Mijn hele leven zijn mij al zoveel praatjes verteld, ik zie het nog maar even aan” Mijn overweging staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/01/een-levensreddend-medicijn.html

 

Zondag 3 januari, Hoogfeest Driekoningen: Drie lessen van Drie Koningen

Broeders en zusters,
Als we blij zijn met iemand, als die persoon een mijlpaal bereikt heeft – een verjaardag of een behaald diploma of een nieuwe baan of huis, dan geven we graag een cadeau. Dat is fijn om te doen, cadeaus en aandacht geven aan andere mensen om ons heen. Zo delen we vreugde, over en weer. Door te geven laten we in de praktijk zien dat we met elkaar verbonden zijn. In ons verhaal van deze zondag krijgen we te horen hoe belangrijk het is om die verbinding te zoeken, ook al ken je elkaar niet goed en kom je van ver. Mijn overweging staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2021/01/drie-lessen-van-drie-koningen.html

 

Donderdag 31 december, De volheid van de tijd

Broeders en zusters,
een kort woord op de drempel van het nieuwe jaar, het hoogfeest van Maria, Moeder van God dat wij vandaag samen mogen vieren. Wij leven nu tussen de jaren in, het oude gaat voorbij het nieuwe komt – maar dit jaar voelen we ook onzekerheid. Gedachten aan feest en vuurwerk staan op afstand. Ik wil u ook echt aanmoedigen vanavond verder thuis te blijven. Mijn overweging staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2020/12/de-volheid-van-de-tijd.html

 

Zondag 27 december,  Jezus het crisiskind

Broeders en zusters in Christus,
Als we terugkijken naar dit jaar dat voorbij is, kunnen we misschien denken aan de woorden van de hoofdpersoon uit de roman “de Avonden”, van Gerard Reve: “Het gaat slecht, verder gaat het goed”. Geen enkele tijd is alleen maar goed of kwaad. Ook nu niet terwijl zo`n grote crisis gaande is.  We kunnen terugkijken en denken: wat gek hoe het allemaal gelopen is, hoe onvoorspelbaar was dit allemaal wel niet, wat werden verrast door dit en door dat… En toch, waren de tekens eigenlijk wel duidelijk. De tijd er rijp voor was dat er zo`n grote omwenteling in onze wereld stond te gebeuren. Na de vette jaren is er een magere tijd. Dat is de gang van de geschiedenis. Mijn overweging staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2020/12/jezus-het-crisiskind.html

 

Kerstmis 2020: Het Kerstverhaal van oma en opa Anna en Joachim.

Broeders en zusters,
Elk jaar vieren we samen Kerst, ook dit jaar waarin alles anders is, we luisteren naar het oude verhaal van 2020 jaar geleden. Over een man en een vrouw die weg moeten van huis en haard en op een vreemde plaats, waar geen plek voor hen is moeten verblijven. De vrouw krijgt daar in een stal in Bethlehem een kind, een kind dat alles anders zal maken, een kleine Koning. We lezen dat verhaal elk jaar. En hoe vaak we dat ook doen, het gaat nooit uit de tijd. Mijn overweging staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2020/12/kerstmis-2020-het-kerstverhaal-van-oma.html

 

Zondag 20 december, Varen op het licht van een nieuwe ster

Broeders en zusters in Christus,
Misschien heeft u op uw werk op een training wel eens de vraag gekregen waar je jezelf ziet over vijf jaar. Die vraag is bedoeld om te leren plannen te maken voor het leven, onze ambities onder woorden te brengen en uit te zoeken hoe we deze grote plannen in de praktijk gaan brengen. Dat is op zich een hele verstandige vraag, en een verstandige opdrachtMijn overweging staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2020/12/varen-op-het-licht-van-een-nieuwe-ster.html

 

Zondag 13 december, Onder u staat Hij die gij niet kent

Broeders en zusters in Christus
We leven in het seizoen van de Advent, het seizoen van het wachten op het licht, dat met Kerst in de wereld zal komen. Dat maken we zichtbaar in de kerk door steeds meer kaarsjes aan te steken. We beginnen met de enkele kaars van de adventskrans en daar komen er steeds meer bij. Drie zijn het er al weer. Dat schiet op! Mijn overweging staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2020/12/onder-u-staat-hij-die-gij-niet-kent.html

 

Zondag 29 november, Leven in het moment

Broeders en zusters

Ik weet niet of u er ook last van heeft, waarschijnlijk niet. Maar ik ben een verschrikkelijke uitsteller. “Waarom vandaag doen waar we morgen ook nog wel een gaatje voor hebben”, dat zit toch wel een beetje in mijn karakter. En natuurlijk zijn er ook wel redenen voor te vinden waarom dat zo aantrekkelijk is om dat te denken! Mijn overweging staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2020/11/leven-in-het-moment.html

 

Zondag 22 november, Gewogen door Liefde

Vandaag komen wij aan op het laatste stukje van het kerkelijk jaar, de laatste zondag voor de Advent. Als we iets afsluiten is het gebruikelijk dat we de rekeningen opmaken. Net als we op Oudjaar we het jaar afsluiten en kijken wat er van onze plannen van afgelopen januari terechtgekomen is (ondanks alle uitdagingen!) Mijn overweging staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2020/11/normal-0-21-false-false-false-nl-x-none.html

 

Zondag 15 november, Gods talentenjacht

We leven in een wereld die verzot is op rendementsdenken. Nieuwe plannen of nieuwe medewerkers krijgen amper tijd om van start te gaan of ingewerkt te worden, binnen een paar maanden moeten ze zichzelf terugbetaald hebben of meer, anders worden ze – heel flexibel – weer ingeruild voor nóg efficiëntere alternatieven. Mijn overweging staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2020/11/gods-talentenjacht.html

 

Zondag 8 november, Wat is wijsheid

meisjes moet ik denken aan dit voorjaar toen er zoveel onrust was, dat mensen bang waren dat er niet genoeg eten meer zou zijn in de winkels. Er is toen massaal ingekocht en er was geen rol toiletpapier meer in zicht. Mijn overweging staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2020/11/wat-is-wijsheid.html

 

Allerheiligen 2020

In onze katholieke kerk komt het steeds vaker voor dat wanneer je naar de kerk gaat zeker in een wat grotere stad, dat je merkt dat je daar mensen ziet die overal vandaan komen, uit alle mogelijke landen. Het is niet meer zo dat we in de kerk een zuiltje zijn, ons eigen groepje met een eigen bakker en slager en voetbalvereniging, nee. We zijn een groep mensen die uit heel de wereld elkaar hier gevonden hebben, getrokken door Gods woord en de ontmoeting met God in het sacramentMijn overweging staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2020/10/allerzielen-2020.html

 

Zondag 24 oktober, Liefde is de wet

Hoe vaak gebeurt het niet dat we een beslissing moeten maken, een keuze moeten maken tussen twee verschillende opties die allebei goed zijn? Wij moeten bijvoorbeeld op dit moment zo weinig mogelijk afspraken maken omwille van de pandemie, maar tegelijkertijd is ook goed om onze kostbare vriendschappen en familiebanden niet te laten versloffen. Wat is dan wijsheid? Mijn overweging staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2020/10/liefde-is-de-wet.html

 

Zondag 11 oktober, Vertrouwd met overvloed en met gebrek

Broeders en zusters in Christus Stelt u zich voor dat u uw verjaardag gaat vieren, u maakt er een groot feest van, met prachtige uitnodigingen met gekalligrafeerde letters en alles er op en er aan – maar als de dag van het feest daar is krijgt u de ene na de andere afmelding in de groepsapp.  Mijn overweging staat online. U kunt deze viering tevens hier terugkijken: rkparochiebergennh.nl/actueel/bekijk-de-zondagsviering-terug-van-11-oktober-2020/

zwartepeper.blogspot.com/2020/10/vertrouwd-met-overvloed-en-met-gebrek.html

 

Zondag 4 oktober, Een stap te ver

Afgelopen dagen volgde ik een discussie op sociale media over hoe je beslissingen moet nemen in tijden van crisis. En broeders en zusters dat het crisis is hoef ik u niet uit te leggen. Het kwam er op neer dat er twee dingen zijn die je kan doen. Je wacht tot alle bewijsmateriaal binnen is en gaat dán pas beslissen, of je zegt “daar is geen tijd voor, we gaan dingen uitproberen, maar wat je ook uitprobeert – doe geen dingen, of probeer die dingen te voorkomen, die onherstelbare schade opleveren”. Ik was overtuigd door de tweede positie: als er geen tijd is voor uitvoerig onderzoek, handel dan maar vermijd onherstelbare schade. Mijn overweging staat online.

zwartepeper.blogspot.com/2020/10/een-stap-te-ver.html

 

Zondag 27 september 2020, Ik doe niet meer mee

 “Ik doe niet meer mee!” Dat, broeders en zusters, waren de woorden van allerlei bekende Nederlanders en “influencers” – mensen die vinden dat zij invloed hebben op wat andere mensen doen en laten. Ze waren tegen de maatregelen van de regering en wilden hun invloed inzetten om die zoveel mogelijk tegen te werken. U kunt zich voorstellen dat dat best gevaarlijk is, zeker nu het coronavirus weer zo erg oplaait.  Mijn overweging staat online. 

zwartepeper.blogspot.com/2020/09/ik-doe-niet-meer-mee.html

 

Zondag 20 september, Dat is niet eerlijk

Broeders en zusters, als u kinderen heeft bent u vast bekend met de uitroep: “Ja maar, dat is níet eerlijk!!” En dat u dan misschien wel gezegd heeft: “jammer dan, het leven ís ook helemaal niet eerlijk.” Mijn overweging staat online. 

zwartepeper.blogspot.com/2020/09/dat-is-niet-eerlijk.html


Zondag 13 september, Uit Mildheid Leven

Als je het goed hebt, schept dat verantwoordelijkheden naar anderen toe. En dat geldt nog meer als we dat goede in de eerste plaats ontvangen hebben van anderen. Dat geldt voor onrechtvaardige dienaars en dat geldt voor u en voor mij. Mijn overweging staat online. 

zwartepeper.blogspot.com/2020/09/uit-mildheid-leven.html

 

Zondag 30 augustus,  Stoere Boy of Brekebeen

Als u terugdenkt aan uw schooltijd had u vast wel een klasgenoot die een beetje de stoere jongen was, maar heel vaak als hij iets stoers zegt of iets stoers doet…. Gaat het mis. Zoals die ene keer dat het een leuk idee leek om de tafeltjes in het klaslokaal op elkaar te stapelen terwijl de leraar even weg was, bijvoorbeeld.  En wie ligt er dan op de grond, onder een stapel tafeltjes? Precies. Die éne klasgenoot. U weet wie het is, maar we noemen hem even Petrus. Mijn overweging staat online. 

zwartepeper.blogspot.com/2020/08/stoere-boy-of-brekebeen.html

 

Zondag 24 augustus, In de achtbaan

U heeft vast wel eens, misschien al wat langer geleden in een achtbaan gezeten. In de Efteling misschien of ergens anders in een pretpark. Dan gaat u eerst in zo`n wagentje rustig omhoog en opeens gaat het dan pijlsnel naar beneden, naar boven en ook nog eens over de kop. Zo wordt u dan flink door elkaar geschud voordat je veilig en wel weer stopt op de plaats van bestemming. Mijn overweging staat online. 

zwartepeper.blogspot.com/2020/08/in-de-achtbaan.html

 

Zondag 16 augustus, Een groot geloof

Samenleven is altijd ingewikkeld, en in het bijzonder als je te maken hebt met mensen die uit veel verschillende landen en culturen komen. Elke generatie opnieuw moet het samenleven opnieuw worden uitgevondenMijn overweging staat online. 

zwartepeper.blogspot.com/2020/08/een-groot-geloof.html

 

Zondag 9 augustus, En de zee zal niet meer zijn

Hoe gaan we om met gevaar in ons leven? Rennen we gauw weg als we gevaar zien of storten we er ons rechtstreeks in? We horen deze zondag het verhaal van Petrus die samen met de leerlingen een bijzonder avontuur meemaakt, op de het Meer van Galilea in het land van Israël. Mijn overweging staat online. 

zwartepeper.blogspot.com/2020/08/en-de-zee-zal-niet-meer-zijn.html

 

Zondag 2 augustus,  Delen wat je hebt

Jezus, hoe kom je er bij? Vijf broden, twee vissen Jezus! Dat is alles wat er is! Oh, zegt Jezus, “da’s meer dan genoeg”. En ze worden aan het werk gezet.  Uitdelen. En het is ook genoeg. Iedereen gaat voldaan van tafel!  Hoe? Moet je niet vragen. Het is een wonder, een overdaad van de Heer om zijn volk te helpen door een moeilijke tijd heen te komen.  Mijn overweging staat online.

zwartepeper.blogspot.com/2020/08/delen-wat-je-hebt.html

 

Zondag 19 juli, Het onbelangrijke onkruid

Stelt u zich eens voor u heeft een mooie nieuwe volkstuin in gebruik genomen. Zo`n fijne grote van tweehonderd vierkante meter. Wat een leuke hobby is dat, tuinieren! Het is goed voor de gezondheid om lekker in de tuin te werken en de verse groenten uit eigen tuin te etenMijn overweging staat online. 

zwartepeper.blogspot.com/2020/07/het-onbelangrijke-onkruid.html

 

Zondag 12 juli, Je gaat het zien als je het doorhebt

Het is u misschien wel eens overkomen dat u een boek herleest uit uw jeugd. Misschien wel een boek dat  u voor de leeslijst moest lezen en waar u toen de schouders over ophaalde. Nu slaat u het weer open als en als u het herleest denkt u opeens: wat een bijzonder boek is dit! Waarom zag ik dat al die jaren geleden niet in? En al die wijze lessen die er in staan, die zag ik dertig, veertig jaar geleden niet!  Mijn overweging staat online. 

zwartepeper.blogspot.com/2020/07/je-gaat-het-zien-als-je-het-doorhebt.html

 

Zondag 5  juli,  Vakantie met God

Wat een goede, sterke woorden horen we vandaag. “Komt allen tot mij die uitgeput zijt en onder lasten gebukt en Ik zal u rust en verlichting schenken.”. We staan voor de drempel van de grote vakantie en we hopen in de zomer te vinden wat we in de voorgaande maanden niet vonden; wat rust en verlichting. Mijn overweging staat online.

zwartepeper.blogspot.com/2020/07/vakantie-met-god.html

 

Zondag 28 juni,  Geven en nemen

Lang geleden, toen ik nog student was had ik een bijbaan op de beleggingslijn van een grote bank. Mensen die aandelen of opties wilden kopen belden ons dan en wij handelden die transactie af. De studenten die daar werkten waren natuurlijk vaak geïnteresseerd in allerlei soorten financiële producten en beleggingsstrategieën. Op een gegeven moment was er iets wat heel populair was. Het heette een “winstverdriedubbelaar”: een soort product dat beloofde dat je nóg sneller geld kon verdienen! Mijn overweging staat online.

zwartepeper.blogspot.com/2020/06/geven-en-nemen.html

 

Zondag 20 juni, Goed Nieuws vanaf de Daken

Ik sprak een tijdje geleden een vriend. Het is iemand die heel goed is onderlegd hij weet heel veel over politiek en maatschappelijke problemen. We hadden het over de coronacrisis en wat dat allemaal met mensen deed. En waarom juist nu er zoveel onrust is, en zoveel onlusten uitbreken. Mijn overweging staat online.

zwartepeper.blogspot.com/2020/06/goed-nieuws-vanaf-de-daken.html

 

Zondag 14 juni, Sacramentsdag
Vernederd en hongerig….

Broeders en zusters.Vandaag vieren we het hoogfeest van het lichaam en bloed van Christus, Sacramentsdag. Een bijzondere dag omdat het op de dag af drie maanden geleden is dat het kerkelijke vieren ophield omwille van de maatregelen tegen het Coronavirus. Drie maanden lang zijn de gelovigen verstoken geweest van het sacrament van de Eucharistie, de werkelijke tegenwoordigheid van Christus zelf.  Mijn overweging staat online.

zwartepeper.blogspot.com/2020/06/vernederd-en-hongerig.html

 

Zondag 7 juni, Hoogfeest Heilige Drie-Eenheid
Het Zegel van de Liefde

De Drie-Eenheid zo zeggen mensen, dat is een groot mysterie. Maar wel een uitnodigend mysterie, we mogen God als  Drie-Eenheid leren kennen! En als we iemand willen leren kennen, kijken we in de eerste plaats kijken naar wat iemand doet. Met God is dat niet anders. En al in de eerste bladzijden van de Bijbel zien we die Drie-Ene God scheppend en handelend optreden. Mijn overweging staat online.

zwartepeper.blogspot.com/2020/06/het-zegel-van-de-liefde.html

 

Hoogfeest van Pinksteren, 31 mei
Opdracht en Kracht
Een tijdje geleden kreeg ik een stembiljet in de bus. Een stembiljet voor de priesterraad. Dat is een raad die advies geeft aan de bisschop als hij moeilijke keuzes moet maken. Mijn overweging staat online.

zwartepeper.blogspot.com/2020/05/opdracht-en-kracht.html

 

Zondag 24 mei
Overweging, Geen Cruiseschip Maar Veldhospitaal
Het evangelie dat we vandaag lezen hoort bij een lange redevoering van Jezus, het is best een moeilijke tekst. Maar het gaat er over dat er twee geesten, we zouden ook kunnen zeggen twee machten of twee principes zijn waar we mee te maken hebben. Mijn overweging staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2020/05/geen-cruiseschip-maar-veldhospitaal.html

 

HEMELVAART, donderdag 21 mei
Overweging, Ik ben met u alle dagen tot aan het einde van de wereld
Ziet, ik ben met U alle dagen tot aan de voleinding van de wereld. Deze afsluitende woorden van het Evangelie van vandaag zetten me al een paar dagen aan het denken. Vooral in deze dagen van thuiswerken en afwachting. Van een goeddeels stilgevallen maatschappelijk leven. Veel mensen voelen zich eenzaam. Mijn overweging staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2020/05/ik-ben-met-u-alle-dagen-tot-aan-het.html

 

Zondag 10 mei
Overweging, Dichte grenzen?

We hebben deze zondag het Evangelie lezen over de verrezen Jezus die zijn leerlingen voorbereid op zijn Hemelvaart. Jezus Christus zal als eerstgeborene uit de doden de weg vrijmaken naar het “Huis van de Vader” waar plaats is voor velen. Mijn overweging staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2020/05/dichte-grenzen.html

 

Zondag 26 april
Overweging, De Emmausgangers
Deze zondag lezen we het evangelie van de Emmausgangers. Twee leerlingen van Jezus hebben de moed opgegeven. Jezus is dood en begraven, er lijkt geen toekomst meer te zijn. Met een tas vol verhalen en herinneringen gaan ze teleurgesteld terug naar huis. Mijn overweging staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2020/04/de-emmausgangers.html

 

Zondag 18 april
Overweging Beloken Pasen, Vrede en Vergeving,

Op de avond van de eerste dag van de week, toen de deuren van de verblijfplaats der leerlingen gesloten waren uit vrees voor de Joden, kwam Jezus binnen, ging in hun midden staan en zei: “Vrede zij u.” Na dit gezegd te hebben toonde Hij hun zijn handen en zijn zijde. De leerlingen waren vervuld van vreugde toen zij de Heer zagen. Nogmaals zei Jezus tot hen: “Vrede zij u. Zoals de Vader Mij gezonden heeft zo zend Ik u.”  Mijn overweging staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2020/04/vrede-en-vergeving.html


Overweging Paaswake,  Het Lege Graf
Broeders en zusters, beste mensen. De leerlingen vinden vanavond een leeg graf terug. Het graf van hun leraar, hun vriend Jezus. Hun vriend van wie zij geheel onverwachts, afscheid hebben moeten nemen. Hem haastig in dat zelfde graf moesten leggen waar ze nu bij staan. Dat lege graf. Mijn overweging staat online: 

zwartepeper.blogspot.com/2020/04/het-lege-graf.html

 

Palmzondag overweging, onze Koninklijke Roeping, Waardigheid en Macht.
We vieren deze zondag Passiezondag, of Palmpasen. Vandaag had ik eigenlijk in de Pius-X kerk moeten zijn, voor de familieviering. Dan gaan we in optocht rond met de palmtakken die de kinderen zo mooi versierd hebben. Die vrolijke optocht moet nu wachten tot volgend jaar. Hopelijk is die dan ook dubbel zo groot! Mijn overweging staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2020/04/onze-koninklijke-roeping-waardigheid-en.html

 

Woorddienst voor zondag 22 maart 2020
zwartepeper.blogspot.com/2020/03/woorddienst-voor-zondag-22-maart-2020.html

 

Overweging 19 maart 2020
Donderdag 19 maart is het de feestdag van Sint Jozef, beschermheilige van het huis, het gezin en het werk. Een ideale heilige voor thuiswerkers! Hoe kunnen we van Jozef leren hoe we om moeten gaan met moeilijke tijden? Mijn overweging (audio & tekst) staat online: 

zwartepeper.blogspot.com/2020/03/overweging-19-maart-2020.html

 

Verkondiging en mededeling voor zondag 15 maart 2020
zwartepeper.blogspot.com/2020/03/verkondiging-en-mededeling-voor-zondag.html

 

Terug