zondag 29 mei, herdenking Mirakel van Bergen in Petrus en Pauluskerk

Op 29 mei 1422 vond het Mirakel van Bergen plaats, nu, 600 jaar later, vieren we dat feestelijk op zondag 29 mei 2022. Hiermee sluiten we een jaar af waarin op uiteenlopende wijze deze gebeurtenis herdacht werd, voorbereid door een oecumenische werkgroep vanuit diverse geledingen van Bergen. In de vroege morgen beginnen we om 6.00 uur met een Stille Omgang die al sinds mensenheugenis wordt gelopen, vertrekkend vanaf de Ruïnekerk. Deze wandeling wordt na terugkomst afgesloten met een gezamenlijk ontbijt. Om 10.00 uur vindt in de Ruïnekerk de dienst plaats rond het thema van het Mirakel, voorgegaan door Marc van de Giessen.

In de Petrus en Pauluskerk gaat, ook om 10.00 uur, mgr. Hendriks van het bisdom Haarlem voor in de plechtige eucharistieviering. In beide kerken wordt na de viering koffie en wat lekkers aangeboden.Hiermee wordt het jaar van het Mirakel van Bergen officieel afgesloten.

Maar de markering van de plaats van het kapelletje dat destijds werd opgericht ter ere van het Mirakel (kapellaantje) en de podcast die is gemaakt rond het verhaal van het Mirakel, vormen een blijvende herinnering aan dit gebeuren, 600 jaar geleden. De podcast is gemakkelijk te vinden via de QR-code die aan beide kerken zal worden bevestigd en die ook staat op het informatiebord aan het kapellaantje.