De bekende Bergense kunstenaar Jaap Min ( 1914-1987) was een duizendpoot: Hij maakte met 999 poten: schilderijen, aquarellen, gouaches, houtsneden, zelfs linoleumsneden.
Hij is bekend als landschapsschilder, als portrettist, (kopjes), als religieus schilder. Maar ook beschilderde hij schalen, of ontwiep gerealiseerde wandkleden.
Een groot deel van zijn leven leefde hij van zijn werk als monumentaal kunstenaar: Muurschilderingen, fresco’s, mozaiekwerk, glas in lood, gebrandschilderd glas, glas in beton.
Ook muurreliëfs in staal of een altaar met doopvont en lezenaar in staal, met Hoebe de Smid. Hij tekende schetsboeken vol, studies, probeersels en ideeën.
Als professor aan de Jan van Eijck academie in Maastricht gaf hij deze kennis en kunde door aan zijn leerlingen.
Wat hij ook maakte zijn schilderingen op houten plankjes, gevonden voorwerpen, bijvoorbeeld, van het strand, of op resten van zijn lijstenmaker, Jaap Hopman: Objets Trouvés in alle soorten en maten. Hij voegde er ook onderdelen aan toe, zoals leuningen van een stoel, spijkers, stukken touw als harpdraden. Dit deed hij voor zijn plezier, als experiment of als spel, de vorm van het object riep een inhoud op. Het zijn vaak figuren, bijbels: 3x een David met een harp, maar ook Afrikaanse totems als inspiratie.
Deze objecten, gemaakt met de overblijvende ene poot van de 1000, zijn nog nooit als een geheel getoond. Er is wel eens een tipje van de sluier opgelicht, in het museum Belvedère in Heerenveen.
Daar hingen er twee een beetje eenzaam zonder hun kameraden dicht om hen heen. Daar gaat dus nu verandering in komen: Ze worden nu echt voor het eerst getoond in de Petrus en Paulus kerk in Bergen. Te beginnen op 8 september, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de kerk, maar daarna ook tijdens de kunst-tiendaagse ( K10D) in de herfst.
De voorwerpen zullen dicht bij elkaar, verplaatsbaar, worden gemonteerd, in de twee gangpaden, in samenhang met de door Jaap Min in 1944 gemaakte fresco’s van de kruisweg, zijn eerste grote opdracht, ook al weer 80 jaar oud, maar ze ogen fris want nog bijgewerkt door Jaap Min zelf in 1984 bij een vorig jubileum.
Het is een initiatief van Max Prins en Marlou Min, die ook bezig zijn met het maken van een Boek over het monumentale werk, geïnspireerd door de tentoonstelling, ook tijdens de K10D, in de toenmalige kapel aan de Nesdijk, Getiteld: “De andere kant van Jaap Min”, met vooral het monumentale en religieuze werk. Ook hebben zij gezorgd voor de digitale toegankelijkheid van het werk bij het regionaal archief. Zij zijn ondersteund door Jetty en Maarten Min, als adviseurs en architect al langer betrokken bij de Petrus en Paulus kerk
Het materiaal komt voor het grootste deel uit de niet verdeelde boedel, in beheer bij de stichting Jaap Min en werk dat hier en daar toch verspreid is, vooral bij de 7 kinderen Min. Een unieke kleine tentoonstelling, een confrontatie en ontmoeting van het vroegere werk, naast de ontwikkeling van het oeuvre via het zijriviertje van de beschilderde plankjes, parallel aan de hoofdstroom.
In verband met beperkte parkeergelegenheid willen wij u verzoeken om zoveel mogelijk met de fiets of lopend naar de kerk te komen.