Preken pastoor Jan Jaap van Peperstraten

Hierbij bieden wij u de mogelijkheid aan om de preken van pastoor Jan Jaap van Peperstraten thuis te lezen. Er zullen er regelmatig worden toegevoegd.

 

Aswoensdag, 2023

Afgelopen week was het Valentijnsfeest, een leuke dag voor mensen die hun geliefde in het zonnetje willen zetten en willen vieren dat ze samen zijn. Heel aardig is dat. Van dagen als Valentijnsdag leren we dat relaties niet altijd vanzelfsprekend zijn. Elke relatie vraagt werk, je kan niet zomaar achterover gaan zitten en dan klagen als de relatie hapert en stilvalt! Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2023/02/aswoensdag-2023.html

 

Zevende zondag door het jaar, zondag 19 februari 2023

Beste vrienden, Volgende week is het exact een jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne aanviel, in een poging het hele land te bezetten en het Oekraïense volk weer onder de knoet van Moskou te brengen. Het Oekraïense volk vecht letterlijk voor zijn voortbestaan. Overal waar de Russische bezetter de dienst uitmaakt worden Oekraïense boeken verbrand en het spreken van de Oekraïense taal verboden. Miijn preek staat online:


zwartepeper.blogspot.com/2023/02/gods-vijanden-vergaan-zevende-zondag.html

 

Zesde zondag door het jaar, zondag 12 februari 2023

Beste vrienden, We kunnen de krant niet openslaan of de computer aanzetten of we krijgen te maken met “nep-nieuws”: vervalste nieuwsberichten die mensen er toe moeten brengen vóór het ene of tegen het andere te zijn. Of erger nog, er worden allemaal rare complottheorieën gedeeld die er soms zo overtuigend uitzien dat je niet meer goed weet wat nu waarheid is en wat leugen. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2023/02/zesde-zondag-in-gewone-tijd-a.html

 

Vijfde zondag door het jaar, zondag 5 februari 2023

Beste vrienden,

De Nederlandse keuken staat niet bekend om haar intensieve gebruik van kruiden en andere smaakmakers. Voor buitenlandse mensen die kennismaken met de Nederlandse cuisine is dat soms nogal een schok om mee te maken. Als je gewend bent je eten goed te kruiden is het duidelijk dat er nogal wat ontbreekt als die relatief kleine toevoegingen er niet meer zijn. Voor de smaakorganen valt er dan een hele dimensie weg. Over die dimensie wil ik het graag hebben. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2023/02/vijfde-zondag-in-gewone-tijd-5-februari.html

 

Vierde zondag door het jaar, zondag 29 januari 2023

Beste vrienden, Als u in een boekwinkel komt vindt u daar vele meters aan zelfhulpboeken. Boeken waarin staat hoe je leven er beter uit kan gaan zien. Dat moet je doen door anders te gaan denken of andere dingen te gaan doen. Als je je trouw aan het programma van de schrijver houdt dan belooft hij of zij je gouden bergen. Zulke boeken vinden altijd gretig aftrek. Het idee dat wat we doen of hoe we tegen het leven aankijken invloed heeft op ons levensgeluk zit diep in ons. Er zit ook wel een kern van waarheid in. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2023/01/vierde-zondag-in-gewone-tijd-2023.html

 

Tweede zondag door het jaar,  zondag 15 januari 2023

Beste vrienden, Er wordt wel eens gezegd: “Een goede naam komt te voet en gaat te paard.”, wat andere mensen over je zeggen, dat maakt uit. Dat geldt voor iedereen, zowel voor kleine als voor grote mensen. Zeer belangrijke mensen nemen dan ook ‘reputatiemanagers’ in dienst. Die moeten de sociale media en het internet in de gaten houden. Als ze merken dat er wilde verhalen over hun cliënten de rondte doen, dan zetten ze allerlei middelen in om de reputatie van hun cliënten te beschermen. Dat is een grote bedrijfstak. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2023/01/tweede-zondag-in-gewone-tijd-2023.html

 

Hoogfeest DrieKoningen, zondag 8 januari 2023

Op de Eerste Kerstdag hebben we het begin van het Evangelie van Johannes gelezen. We hebben gelezen over het Woord dat van Eeuwigheid af bij God was. En God wil dat Woord aan ons openbaren, want dat Woord zegt wie Hij ten diepste is.  Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2023/01/driekoningen-2023.html

 

Oud en Nieuw 2022

beste vrienden, We zijn samengekomen op de laatste dag van het jaar. Over een paar uur luiden we 2023 in. Een nieuw jaar. Wat zal het brengen? Oud en nieuw is een tijd van terugkijken en vooruitzien. Terugkijken op wat was, wat we allemaal hebben meegemaakt –  en vooruitzien in verwachting op wat komen gaat. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2022/12/oud-en-nieuw-2022.html

 

Eerste Kerstdag 2022

Beste vrienden, Deze kerstochtend zijn we samen en vieren we dat we God mogen ontmoeten in de gedaante van een kind. Je zou bijna zeggen: woorden schieten te kort om het daarover te hebben – maar dan zou ik wel erg snel uitgepraat zijn. Dus laten we het omdraaien. Juist op Kerstmis leren we wat het betekent dat we over God kunnen spreken. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2022/12/eerste-kerstdag-2022.html

 

Zondag 24 december 2022, Kerstnacht

Beste vrienden,“In elk kind begint een nieuwe wereld”, die uitspraak van Augustinus vertelt ons iets over wat er vanavond gebeurt. Jezus wordt geboren in een stal te Bethlehem zodat een nieuwe wereld van start kan gaan. En die nieuwe wereld waar Jezus de spil van is wordt verkondigd door de engel aan de herders. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2022/12/kerstnacht-2022.html

 

Zondag 18 december 2022, Vierde zondag van de Advent

Beste vrienden. Stelt u zich voor dat iemand een ziek kind heeft met wie hij dringend naar het ziekenhuis moet. We kunnen ons voorstellen hoeveel haast de ouder wel niet heeft, er mag geen moment verloren gaan! Maar stel dat er een agent is die de ouder staande houdt. Die rijdt immers veel te hard! Maar als de ouder vertelt wat er aan de hand is laat de agent geen moment verloren gaan, hij zet de sirenes en de zwaailichten aan en rijdt voor de ouder uit zodat ze veilig aankomen en het kind op tijd behandeld kan worden. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2022/12/vierde-zondag-advent-2022.html

 

Zondag 11 december 2022, Derde zondag van de Advent

Beste vrienden, Alweer een hele tijd geleden las ik een boek van de Arnold Zweig. Een historische biografie. Die lees ik altijd graag omdat ik erg geïnteresseerd ben in mensen, mensen zijn immers leuk. En dan nóg liever mensen die in bijzondere tijden leefden, die zijn nóg interessanter. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2022/12/derde-zondag-advent-2022.html

 

Zondag 4 december 2022, Tweede zondag van de Advent

Beste vrienden, In het pastoraat ben je altijd met veel verschillende mensen in gesprek. En dan vallen je ook dingen op aan die mensen. Soms ook kleine dingen. En de laatste tijd valt me steeds meer op dat ik regelmatig mensen zie en spreek die een zegelring aan hun vinger hebben. Een zegelring met een familiewapen erop. Op sommige plekken zie je dat toch net íets vaker dan elders .Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2022/12/tweede-zondag-advent-2022.html

 

Zondag 20 november 2022, Christus Koning

Broeders en zusters, We zijn aangekomen bij de laatste zondag van het kerkelijk jaar: het feest van Christus Koning: een feestdag waarop we bijzonder er aan denken dat alles in de wereld uiteindelijk is gericht op onze verlossing door Jezus Christus. Hij is de werkelijke Heer van alle dingen in de hemel en op aarde. Christus Koning wil dát zeggen: alles is in zijn handen. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2022/11/christus-koning-2022.html

 

Zondag 13 november 2022, Geen steen blijft op de ander

Beste vrienden, Aan alles komt een eind. Die woorden speelden door mijn hoofd toen ik deze week in de krant las over een jonge  multimiljardair die vorige maand nog tweeëntwintig miljard dollar waard was, en vandaag niet eens genoeg geld heeft voor een blikje cola. Hij ging in veertien dagen volledig failliet. Zo snel kan het gaan in deze wereld! Alles wat onwankelbaar lijkt, in beton gegoten en volstrekt vanzelfsprekend kan van het één op het andere moment verdampen en verdwijnen als een mistbank in het ochtendlicht. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2022/11/geen-steen-blijft-op-de-ander.html

 

Maandag 7 november 2022, Presentatie Wetenschapsbijbel

zwartepeper.blogspot.com/2022/11/presentatie-wetenschapsbijbel.html

 

Zondag 6 november 2022, De God van de Levenden

Beste vrienden, Afgelopen woensdag vierden we de gedachtenis van Allerzielen. We hebben gedacht aan en gebeden voor alle mensen die ons in het afgelopen jaar zijn komen te ontvallen. Wij vertrouwen op de belofte dat God wil dat iedereen leven bij Hem vindt. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2022/11/de-god-van-de-levenden.html

 

Zondag 30 oktober 2022,  Ik zie de God die mij ziet

Beste vrienden, Er stond de afgelopen dagen een stukje in de krant over een kerkgenootschap met een flitsende website en een hele hippe Engelse naam. De leider daarvan zegt dat als je hem veel geld geeft je dan gezegend wordt door God. Die zegen betekent dan – nou ja, niet dat je vergeven wordt of zo – maar dat je dan nog véél meer geld terugkrijgt. Een soort loterij zonder nieten! Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2022/10/ik-zie-de-god-die-mij-ziet.html

 

Zondag 9 oktober 2022, Wonder en Geloof

Beste vrienden, Als je gezond bent dan neem je dat vaak voor kennisgeving aan. Dat vind je dan vanzelfsprekend. Misschien vind je zelfs wel dat je gezondheid iets is waar je recht op hebt – omdat je zo verstandig leeft bijvoorbeeld. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2022/10/wonder-en-geloof.html

 

Woensdag 28 september 2022, Geef ons meer geloof

Beste vrienden, We bevinden ons deze dagen in de nasleep van het moeilijke bericht vanuit ons bisdom dat we in de komende vijf jaar 60% van de kerken zullen moeten sluiten. Na tien jaar zal dat 80% moeten zijn. Ik heb dit vorige week ook aangestipt, ik hoop dat u het niet erg vindt dat ik er nog eens op terugkom. Dit harde feit is immers de context waarin we de komende jaren kerk zullen zijn. Daar mogen we niet zomaar overheen stappen. Er is geen “business as usual” meer. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2022/09/geef-ons-meer-geloof.html

 

Zondag 24 september 2022, Het Woord van God is dichtbij

Beste vrienden, Het kan voor velen van u als een pijnlijk bericht gekomen zijn, afgelopen dinsdag in de krant, dat het bisdom besloten heeft tot hele forse maatregelen. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2022/09/het-woord-van-god-is-dichtbij.html

 

Zondag 18 september 2022, De Kinderen van de Duisternis zijn Uitgekookter dan de Kinderen van het Licht

Beste vrienden, Toen ik nog op het seminarie zat gebruikten we altijd de maaltijden samen, met de andere studenten met docenten en vrijwilligers die er soms waren. Het gesprek ging dan vaak over wat er die dag gebeurd was, of op het nieuws was geweest. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2022/09/de-kinderen-van-de-duisternis-zijn.html

 

Zondag 11 september 2022, Koningin en Kind van God

Beste vrienden, Stelt u zich voor u bent een spannend verhaal aan het lezen, een Engelse detective. Of u bent naar een serie aan het kijken. U zit dan op het puntje van uw stoel. Want daar is dat verhaal voor gemaakt. U komt er niet zomaar achter wie de rijke lord vermoord heeft, verschillende mensen hebben een motief, of een gelegenheid. En écht goede verhalen zetten je dan ook nog op het verkeerde been. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2022/09/koningin-en-kind-van-god.html

 

Zondag 4 september 2022, Niet meer als slaaf maar als geliefde

Beste vrienden, Het is voor het eerst in zes maanden dat ik weer op de preekstoel sta, het voelt een beetje onwennig. Ik hoop dat ik het nog een beetje kan. We gaan het merken, u gaat het horen. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2022/09/niet-meer-als-slaaf-maar-als-geliefde.html

 

 

24 februari 2022,

Beste mensen,

Wegens terugkerende vermoeidheidsklachten heb ik me twee weken geleden moeten ziekmelden. In deze tijd is duidelijk geworden dat er niet genoeg herstel heeft plaats-gevonden om weer aan het werk te kunnen gaan. Ik vind dat jammer, want ik ben hier graag en zou het liefst zo weer aan de slag gaan.

De afgelopen zeven jaar, en de afgelopen coronajaren in het bijzonder, waren echter een periode van langdurige overbelasting.

Ik zal binnenkort via het bisdom een hersteltraject in gaan en ga daar aan werken. Ik heb goede hoop op herstel. Ik ben lichamelijk gezond en heb een goede conditie. Ik zie het niet negatief in. Een verwachte datum waarop ik terug zou kunnen zijn kan ik helaas nog niet noemen. Ik hoop op jullie begrip hiervoor.

Alle kaartjes en fijne wensen die ik van jullie heb gekregen doen mij veel goed. Ik wil jullie daarvoor bedanken. Houd mij in jullie gebeden en goede gedachten.

Hartelijke groet, en veel zegen over jullie allemaal .
Pastoor Jan-Jaap

 

Zondag 6 februari 2022 , Teamsport

Beste vrienden, Sommige dagen voel ik me, als ik de preek voorbereid, een beetje als Petrus in dit verhaal. Je hebt tijden zitten kijken naar de Bijbelteksten, naar het Evangelie, als naar een onbeweeglijk meer. En je denkt: als ik nou maar één of twee vissen hieruit zou kunnen vangen dan zou ik daar een potje van kunnen koken een mooi verhaal over kunnen vertellen. Maar hoe langer je kijkt, des te minder vis je ziet. En als je er eentje denkt te ontwaren zwemt ‘ie gelijk de diepte in. Buiten bereik. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2022/02/teamsport.html

 

Zondag 30 januari, Rancune

Beste vrienden, Misschien heeft u in de krant gelezen over dat er een nieuw boek uit is; eigenlijk is het een oud boek maar opnieuw uitgegeven. Het gaat over een pamflet van de vooroorlogse Nederlandse schrijver Menno ter Braak waarin hij, in 1937, waarschuwde voor het opkomende nazisme. Het heet “Het nationaal-socialisme als rancuneleer”, en het probeert de opkomst van dat extremisme te duiden als een beweging die voortgedreven wordt door gevoelens van bitterheid, afgunst en wrok. Het probeert uit te leggen waar die gevoelens vandaan komen en hoe kwalijk hun uitwerking kan zijn. mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2022/01/rancune.html

 

Zondag 23 januari 2022, Vreugde om het Woord

Beste vrienden, We leven in een wereld die gevuld is met woorden. We worden de hele dag bestookt met nieuwsberichten, toespraken, persconferenties, reclames op de televisie en dingen die mensen zeggen op sociale media. En op zondag krijgt u dan, als kers op de taart, ook nog een preek. Het zou u zomaar kunnen doen duizelen. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2022/01/vreugde-om-het-woord.html

 

Zondag 16 januari 2022, Feestcoach Jezus

Beste vrienden, Gistermiddag zat ik op de bank in mijn huiskamer wat te lezen in de krant. Het ging over de Britse premier, Boris Johnson. Die had in het voorjaar van 2020 terwijl het hele land op slot zat en je zelfs geen uitvaart mocht houden voor je familieleden, stiekem feest gevierd in zijn kantoor. Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2022/01/feestcoach-jezus.html

 

Zondag 9 januari 2022, Kiezen en gekozen worden

Beste vrienden, “Ik weet niet meer wat ik moet doen”, zo hoorde ik laatst iemand tegen mij zeggen. “Je kan nergens plannen op maken, ik weet niet welke regels er volgende maand gaan gelden of niet. Het enige wat ik weet is dat, als je geluk hebt. Je een week van te voren wat hoort. Of de scholen opengaan. Of niet. Of mijn winkel open kan. Of niet. Of er wat van beloftes terecht komt. Of niet. Gek word je er van” Mijn preek staat online:

zwartepeper.blogspot.com/2022/01/kiezen-en-gekozen-worden.html

 

 

 

Archief preken 2020 – 2021

 

 

Terug