Oktobermaand = Mariamaand

De hele maand oktober is speciaal toegewijd aan de Rozenkrans.  Op 7 oktober vieren we Maria van de Rozenkrans, bezoekt u vooral op die dag onze Mariakapel om de Rozenkrans te bidden, een kaarsje op te steken of voor een stil moment. Geopend van zondag t/m vrijdag van 9.00 t/m 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 t/m 17.00 uur.

Eind 16e eeuw bedreigden de oprukkende Turken het christelijke westen. De toenmalige paus Pius V riep alle christenen op om de Rozenkrans te bidden en Maria’s voorspraak te vragen voor de bescherming tegen de dreigende inval. Zo voer op 7 oktober 1571 een Spaans-Italiaanse vloot, onder leiding van Don Juan van Oostenrijk de Turken tegemoet en overwon hen in de zeeslag bij Lepanto. Vervolgens heeft de paus deze dag ingesteld om de Heilige Maria van de Rozenkrans jaarlijks te vieren.

De Heilige Paus Johannes Paulus II was een grote fan van het De heilige rozenkrans, deze eeuwenoude traditie, heeft zichzelf in het bijzonder effectief gemaakt als een gebed dat het gezin bij elkaar brengt. Veel van de problemen waarmee hedendaagse gezinnen geconfronteerd worden, vooral in economisch ontwikkelde samenlevingen, zijn het gevolg van hun toenemende onkunde om met elkaar te communiceren. Veel gezinnen vinden het moeilijk om tijd voor elkaar vrij te maken, en de zeldzame momenten dat ze het wel doen, worden vaak besteed aan het kijken naar de tv.

Teruggaan naar het bidden van de rozenkrans in gezinsverband betekent dat het dagelijks leven gevuld wordt met andere beelden, beelden van het geheim van de Verlossing: het beeld van de Verlosser, het beeld van Zijn meest gezegende Moeder. Het gezin dat de rozenkrans gemeenschappelijk bidt, brengt iets van de sfeer van het huisgezin van Nazaret opnieuw tot leven. De leden plaatsen Jezus in het centrum, zij delen in Zijn vreugde en smart.

 

 

Terug