Jaap Min Tentoonstelling, museum Belvédère.

De verslavende aantrekkingskracht  van Jaap Min. Tentoonstelling ‘Wat zich schildert tussen polder en duin’  31 mei t/m 22 september 2019

Op donderdag 13 juni a.s. is er een bustocht naar het museum georganiseerd waarvoor u zich kunt opgeven via het pastoraal centrum.  ppb@rkparochiebergennh.nl of telefonisch op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur telnr. 072 58 125  53   Vertrek is om 10.00 uur en aankomst in Bergen om 16.00 uur, opstapplaatsen zijn in overleg. Kosten van de busreis zijn € 12,00 te betalen in de bus. Alle overige kosten zoals de toegang en eten en drinken zijn voor eigen rekening. Neemt u uw museumjaarkaart mee als u deze heeft.  Een opvouwbare rollator kan mee in de bus.

De expressionistische schilder Jaap Min (1914–1987) exposeert deze zomer in Museum Belvédère.
Als ontwerper voor glas-in-lood maakte Jaap Min veel toegepaste kunst voor kerken, maar zijn hart en roeping lagen bij het vrije kunstenaarschap en bij het Noord-Hollandse landschap.

De schilderijen van de kunstenaar uit Bergen kenmerken zich door het gebruik van zware belijning, een aards coloriet en donkere landschappen, opgezet in forse kwaststreken. In Museum Belvédère, Heerenveen-Oranjewoud, kunnen liefhebbers deze zomer genieten van de eerste solo-expositie van Jaap Min.

Oranje Nassaulaan 12
8448 MT Heerenveen-Oranjewoud
info@museumbelvedere.nl

website:  www.museumbelvedere.nl/

Jaap Min was een Nederlandse expressionistische schilder en maakte toegepaste kunst. Geboren in Bergen (NH) op 16 september 1904 en op 73-jarige leeftijd aldaar overleden op 6 oktober 1987. Min woonde en werkte in Bergen (NH) en was van 1955–1961 docent aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Dit was niet zijn gelukkigste periode en, gedreven door heimwee, keerde hij in 1961 terug naar Bergen. Hier bleef hij tot aan zijn dood werken aan talrijke opdrachten en vrij werk.

Vooral door zijn religieuze achtergrond en de beïnvloeding van Campendonk heeft hij veel werken gemaakt voor kerken zoals kruiswegstaties (in olie) en glas-in-loodramen. De kruiswegstatie in de Petrus en Pauluskerk is van zijn hand.  Andere voorbeelden zijn te zien in de Pius X-kerk in Alkmaar en (zijn laatste monumentale werk) in de H. Felicitaskerk in Spijkenisse, ontworpen door zijn zoon en architect Maarten Min