Hop, de wijde wereld in!

Groepje van zes jonge kinderen (de oudste is 18 en jongste 9) bezoekt Bergen

Geen dikke auto met witte kentekenplaten en luxe appartement in Bergen of Bergen aan Zee in het vooruitzicht, maar een treinkaartje en rugzak met een slaapzakje. Wie durft dat nog: je kinderen naar een ander land sturen met een treinkaartje ‘onbekende bestemming’? ‘Moederziel alleen’ zonder vaste slaapplek of gespreid bedje, maar wel samen en open voor ontmoetingen. Dit is precies wat een kleine groep van zes padvinders uit Mannheim doet. Ze zijn afgelopen week in de heerlijkheid Bergen beland.

Misschien heb je ze zien lopen door onze bossen of langs de weg. De oudste is 18 (Gruppenleiter) en de jongste 9 jaar. Je kinderen de wereld insturen lijkt misschien roekeloos, maar als je de website (www.pfadfinderbund-mannheim.de) van de padvindersbond leest, zie je een diepere laag.

In onze wereld wordt vreemdelingenhaat, extreem rechts en chauvinisme steeds beter zichtbaar. De vereniging spant zich o.a. in om dit tegen te gaan bij volgende generaties.

De zwerftocht voert deze jonge mensen langs ‘andere mensen’ die je normaal nooit tegenkomt: een verbreding van horizon en geest. Een druppel op een gloeiende plaat of een prachtig voorbeeld hoe je de onbekende wereld om je heen beter kunt begrijpen dan vanaf ‘de bank’?

De padvinders hebben overnacht in een tuin in Bergen aan Zee en sliepen woensdag 8 augustus en donderdag 9 augustus in de pastorie van de Petrus en Pauluskerk. Zondag 12 augustus zijn ze weer teruggereisd naar Mannheim en weer veilig thuis aangekomen.

Wat een avontuur, of zoals dichter Matthias Claudius ooit zei: “Wenn jemand eine Reise tut, so kann er was erzählen”.

 

Terug