Nieuws 2015

Kerstwerkboeken voor de kinderen
Ook dit jaar heeft onze parochie weer Kerstwerkboeken gemaakt voor de basisscholen in Bergen en Schoorl. De kinderen kunnen zich met behulp van dit werkboek voorbereiden op Kerstmis. Er staan mooie verhalen in, puzzels, recepten, spelletjes en natuurlijk een mooie kleurplaat die zij kunnen inkleuren en in de kerststal kunnen neerleggen. Ontvangt uw kind het werkboek niet via school dan liggen de werkboeken binnenkort ook op de tafels achterin de kerk zodat u deze kunt meenemen. U kunt ook een kleurplaat hier downloaden, thuis uitprinten en door uw kind laten inkleuren.

Kerstvieringen in onze kerk
Alle Kerstvieringen kunt u terugvinden op onze pagina VIERINGEN maar tevens links in een kerstblokje op iedere pagina van onze website. Heeft u vragen over de vieringen in onze kerk neemt u dan gerust contact op met het pastoraal centrum, telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00 t/m 12.00 uur telnr. 072 58 125 53. Kaarten reserveren voor de kerstvieringen in onze kerk is niet nodig, zorgt u wel dat u op Kerstavond tijdig aanwezig bent zodat u zeker bent van een goede  plaats.

Kerstconcert
Bergens Harmonie zondag 20 december
Wilt u alvast in de kerstsfeer komen: kom dan op zondag 20 december luisteren naar de Bergens Harmonie en het Eerste Schoorls Gemengd Mannenkoor. Zij geven een gezamenlijk Kerstconcert in onze kerk van 15.00 tot 16.00 uur. Het is vrij entree, na afloop zal er een deurcollecte worden gehouden. U bent van harte welkom!

Doe mee met het kerstspel met Kerstmis!
De donkere dagen voor Kerstmis breken weer aan en 29 november is het alweer de Eerste zondag van de Advent! De repetities voor het familiekoor gaan in december weer van start en wij zijn ook op zoek naar kinderen die in het kerstspel willen spelen. Het kerstverhaal zal op een voor kinderen begrijpelijke manier worden uitgebeeld. U kunt uw kind alvast aanmelden via het parochiesecretariaat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Of vult u zijn of haar naam in op het aanmeldingsformulier wat achterin de kerk op de tafels ligt.

Zingen in projectkoor tijdens de Gezinsviering op Kerstavond in de Petrus en Pauluskerk
Op kerstavond, donderdag 24 december, om 17.00 uur is er in de Petrus en Pauluskerk een Gezinsviering speciaal voor alle kinderen en hun groot(ouders). Een projectkoor, dat uit drie generaties zal bestaan, zal de zang verzorgen tijdens deze viering.

Zing jij ook mee in dit koor met Kerstmis? Dit mag samen met je vader en moeder en/of opa en oma. Iedereen die van zingen houdt mag meezingen! We gaan uit van 4 repetities vooraf in de Nieuwe Beuk, gelegen achter de Petrus en Pauluskerk, Dorpsstraat 20, in Bergen, onderstaand de repetitiedata: 
 
Vrijdag 11 december van 19.00 tot 20.00 uur 
Zondag 13 december van 16.00-17.15 uur
Zaterdag  19 december van 16.00 tot 17.15 uur
Woensdag 23 december van 19.00 tot 20.15 uur (generale repetitie)
Donderdag 24 december om 17.00 uur gezinsviering; aanwezig om 16.30 uur
 
Wil je meezingen probeer dan zoveel mogelijk repetities bij te wonen zodat we er met zijn allen een mooie kerstviering van kunnen maken. Voor meer informatie kun je bellen met: Guda Kager: 06 5108 5102 of Walter Proot: 072 58 94 810.
 
 
schoenmaatjesSint Maarten project:Schoenmaatjes gezocht
 
Ter voorbereiding op het feest van Sint Maarten starten wij met een kinderproject van Edukans: Schoenmaatjes. Net zoals Sint Maarten gaf aan de armen gaan wij dit samen met de kinderen ook doen. Alle kinderen in de basisschoolleeftijd zijn op  woensdag 4 november om 15.00 uur van harte welkom in de Nieuwe Beuk om een schoenendoos te versieren voor een ander kind in een arm land (schoenendozen van Edukans zijn daar aanwezig, u hoeft geen schoenendoos mee te geven).

De parochie zal enige basisartikelen in de doos doen, uw kind neemt na afloop van de kindermiddag de schoenendoos mee naar huis en u vult deze samen met hen aan. Uw kind kan zelf kiezen of hij of zij voor een jongen of een meisje een doos wil maken. Uw kind krijgt van ons een lijst mee naar huis met wat wel en niet in de doos mag en een aanmeldingsformulier wat u samen met de doos weer bij ons kunt inleveren. Wij kunnen de doos eventueel ook bij u thuis ophalen. Vergeet niet een knuffeltje in de doos te doen, dit mag ook een knuffel van uw eigen kind zijn en een mooie tekening is ook van harte welkom. De dozen komen o.a. terecht bij kinderen in Ghana, Libanon, Malawi en bij kinderen van vluchtelingen in Syrïe.  Voor meer informatie kunt u mailen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Op zondag 8 november om 9.30 uur is er een gezinsviering in onze kerk die in het teken staat van het feest van Sint Maarten. Alle kinderen mogen hun lampion meenemen naar de kerk en in optocht door de kerk lopen. Zij die een schoenendoos hebben verzorgd voor Edukans kunnen deze meenemen naar de kerk en bij ons inleveren. Na afloop van de viering is er voor alle kinderen een traktatie. Inleveren van de doos van Edukans kan echter ook op werkdagen tijdens kantooruren van 9.00 t/m 12.00 uur op het parochiesecretariaat, maar bij u thuis ophalen is ook mogelijk. Uiterste inleverdatum op het secretariaat is 11 november.

Doet uw kind of kleinkind niet mee met het project maar wilt u toch graag een bijdrage leveren? Schoolspullen zoals kleurpotloden, schriften, gummen, puntenslijpers, schrijfblokken en etuis zijn zeer welkom. Tevens klein speelgoed zoals springtouwen, kleurboeken en jojo's. Verzorgingsproducten zoals tandenborstels, tandpasta, zeep, kammen of borstels, washandjes, toilettasjes, haarknipjes en haarelastiekjes zijn ook een aantal van de artikelen die van harte welkom zijn. Uiteraard nieuw en ongebruikt. U kunt uw bijdrage inleveren op het parochiesecretariaat dan stoppen wij deze in de dozen. Namens de kinderen heel hartelijk dank.

Donderdag 22 oktober concert Mannenkwintet La Notte van 16.00-17.00 uur. Vrije toegang.
Het vocaal mannenkwintet La Notte, opgericht in 1989, ontleent zijn naam ('de nacht') aan het rijke repertoire van de 19e-eeuwse romantiek, een periode waarin nacht en maan frequent werden bezongen en het vocaal mannenkwartet tot grote bloei kwam. Dichters als Goethe, Schiller, Mathison en anderen leverden teksten die door componisten als Schubert en Mendelssohn op muziek werden gezet. Ook La Notte heeft veel van deze liederen op het repertoire.

Spoedig na zijn oprichting ging La Notte zich ook richten op muziek uit de Renais­sance. In 1996 werd het ensemble uitgebreid met een counter-tenor. Nu kon La Notte zich als kwintet ook volop bezig houden met Josquin des Prez, Monteverdi, Morales, Dowland en vele anderen renaissance-componisten. Regelmatig was het kwintet te horen op de podia van Oude Muziekfestivals, zoals die van Utrecht en Hoorn. In juni 2004 was La Notte in de gelegenheid een zeer leerzame workshop met het beroemde Hilliard Ensemble mee te maken.

Ook het welluidende, lichtvoetige genre van muziek uit de twintiger en dertiger jaren van de 20e eeuw (zoals bijvoorbeeld uitgevoerd door groepen als de Comedian Harmonists uit Duitsland en de Revellers uit de Verenigde Staten) krijgt al vele jaren een plaats op het repertoire.

La Notte treedt op bij gelegenheden van zeer uiteenlopende aard en verleent met regelmaat zijn medewerking aan concertseries. Het repertoire is in de loop der jaren zo uitgebreid geworden, dat programma's met zeer verschillende thema's kunnen worden geboden, zoals liefde, dood, water, natuur, royalty, eten, drinken, pelgrimage, dieren, lamentaties, wonderen etc.

Op het programma van donderdag 22 oktober a.s., dat de titel "Een reis om de wereld in twintig talen" heeft, staan o.a. liederen van Claudio Monteverdi ,William Byrd en repertoire van de Comedian Harmonists.

 
Kunst10daagse van Bergen: Iconen in de Petrus en Pauluskerk.
 
iconenhTijdens de Kunst10daagse in Bergen is de bekende iconenschilder Geert Hüsstege uit Eindhoven uitgenodigd om zijn kunstwerken te tonen in onze kerk. Op zaterdag 17 oktober om 14.00 uur zal hij in de kerk een lezing verzorgen over de iconen, zijn werk en passie. Zijn bemoeienis met iconen is veelzijdig en veelomvattend. Hij verzamelt, restaureert, koopt en verkoopt en vervaardigt zelf iconen al dan niet in opdracht. O ja, lezingen en cursussen iconen schilderen geeft hij ook nog. Hoe het allemaal ontstaan is?

Dan moet Hüsstege teruggrijpen naar zijn kinderjaren in Haaren. "Een oom was in Haaren onze buurman. Hij had een antiekzaak, met antiek in de beste zin van het woord. Als kind kwam ik veel over de vloer in de zaak. Met enige regelmaat waren er ook iconen. Daar keek ik met een beetje een dubbel gevoel naar. Aan de ene kant zag ik er niks in, vond ik het maar vreemde, abstracte, niet echt herkenbare afbeeldingen. Maar anderzijds vond ik het indrukwekkende schilderijen waarin ik een mystieke sfeer proefde. Dat laatste ging in latere jaren overheersen en het deed de liefde voor iconen groeien."

De liefde voor het geloof bracht hem na een opleiding tot beeldenrestaurator in contact met de Norbertijnen in Postel waar hij zijn noviciaat deed. Het al gewekte interesse voor iconen werd daar verder gevoed. "In Postel kreeg ik van een Russisch orthodox priester les in het schilderen van iconen en leerde ik de achtergronden daarvan. Ik begon er min of meer aan uit belangstelling voor de (tempera)techniek maar gaandeweg werd ik geraakt door het hele ritueel dat bij het schilderen van een icoon komt kijken. De opbouw, de betekenis van iedere laag die wordt aangebracht, dat is me gaan boeien. Ik ben er niet meer van los gekomen. Het is gewoon de schoonheid van de icoon, in combinatie met mijn religieuze gevoel dat mij de waarheid van het oude gezegde deed inzien:
Iconen en kerkmuziek, dat zijn de hoogste vormen van kunst. Omdat iconen een liturgische inhoud hebben brengen ze hemel en aarde bij elkaar. Door de compositie, door de expressie van de afgebeelde, het kleurgebruik, de symboliek die in iedere schildering te ontwaren is. 

Iconen worden wel 'vensters op de eeuwigheid' genoemd. Zij willen het heilige present stellen, de wereld van God laten binnendringen in de werkelijkheid van de gelovige. Daarom schilder je volgens Hüsstege ook in omgekeerd perspectief "omdat je probeert het schouwen van de icoon te laten eindigen in het hart van de toeschouwer". Het heeft zo zegt Hüsstege overeenkomsten met de ontmoeting tussen mensen: " Bij een icoon staat het gelaat vaak centraal. En wat doe je als eerste bij een ontmoeting tussen mensen? Dan kijk je iemand eerst in het gezicht. Het gezicht is daarbij het visitekaartje dat uitnodigt om iemand dieper te leren kennen. Echt te ontmoeten van persoon tot persoon. Je moet zelf gelovig zijn wil je iconen kunnen schilderen zoals ze bedoeld zijn, merkt Hüsstege daarbij op. "Voordat je een icoon gaat schilderen bid je. Dan stel je je werk in het licht van de traditie en het geloof. Het geeft een basis aan het feit dat je niet gewoon een handwerk uitoefent maar vraagt om leiding bij je trachten een afbeelding te creëren die staat in en beantwoordt aan de lange iconentraditie. Daarom schilder je met eerbied voor deze traditie, in lijn met haar bedoeling en met een passie die hopelijk in de expressie van de uitgebeelde doorstraalt. Kun je deze expressie er niet inleggen, dan kun je wel iets moois maken, maar dan blijft het bij een mooi plaatje dat aan zijn doel voorbijgaat."


De Kunst10daagse is van 17 t/m 25 oktober.
Tijdens de tentoonstelling is de kerk geopend van 12.00 uur tot 18.00 uur. Wij zoeken nog vrijwilligers die een dagdeel als suppoost/kerkwacht willen meehelpen. Een dagdeel is 3.00 uur. Aanwezig zijn van 12.00-15.00 uur of 15.00- 18.00 uur. 
Achter in de kerk ligt een inschrijfformulier of u kunt bellen met de coördinator Henk Feld, 072 5896827 of 06 20820990.
 
oorlogskinderen
Kinderen bidden voor Oorlogskinderen, Oktobermaand = Mariamaand

Op zondag 18 oktober bidden een miljoen kinderen voor oorlogskinderen
Op 18 oktober kunt u zich aansluiten bij het wereldwijde initiatief. Een miljoen kinderen bidden dan de Rozenkrans. Samen met ongeveer een miljoen kinderen in tal van landen bidden op die zondag hopelijk ook veel Nederlandse kinderen het Rozenkransgebed (of een van de vijf Tientjes) voor vrede in de wereld. Precies zoals Maria eens aan drie kinderen in Fatima vroeg. 

Kerk in Nood en Stichting Kinderen bidden voor Kinderen steunen dit mooie initiatief. Graag vragen wij u namens hen om met uw kinderen mee te bidden voor oorlogskinderen als Achmed. Wereldwijd zijn 20 miljoen kinderen op de vlucht voor oorlog. Nog veel meer kinderen leven te midden van het oorlogsgeweld dag en nacht in angst. Hoe nodig is het om hun roep om hulp te ondersteunen met gebed! Wij hopen dan ook dat de kinderen in onze parochie thuis of in onze kerk in de maand oktober een of meerdere keren willen bidden. Meer informatie kunt u vinden op www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl

Gratis glow-in-the-dark- Rozenkransje
Voor deelname kunt u gratis een glow-in-the-dark Rozenkransje ontvangen voor uw kind, deze zijn binnenkort via ons parochiesecretariaat verkrijgbaar. U kunt dan thuis of in onze kerk, met uw kind het Rozenkransgebed bidden (of een van de vijf Tientjes) voor vrede in de wereld. Uiteraard laten wij u tijdig weten wanneer u deze kunt komen afhalen, zolang de voorraad strekt!

Zondag 4 oktober High-tea en Taizé-viering in Schoorl
In het kader van de oecumene zal op zondag 4 oktober om 14.30 uur een High-tea gehouden worden in/ bij de H. Joannes de Doperkerk in Schoorl. Er wordt voor hapjes gezorgd, maar mocht u het leuk vinden iets mee te nemen, laat u dan niet weerhouden. Om 15.30 uur wordt begonnen met inzingen en om 16.00 uur begint de Taizé-gebedsviering. Taizé  (Zuid-Frankrijk) staat bekend om zijn traditie van hele mooie meditatieve gezangen, 10 duizenden jongeren gaan er jaarlijks heen voor de bijzondere sfeer die dat brengt. Laat u ook raken,  dichter bij huis: zondagmiddag in Schoorl.  Adres: Heereweg 171-173.
 
 
vacature2Gezocht: enthousiaste medewerker m/v voor het Parochie-secretariaat te Bergen NH
In verband met pensionering van één van onze medewerksters zoeken wij vervanging. Het betreft een functie van twee dagdelen per week van 9 uur tot 12 uur, d.w.z. 6 uur per week. De werkzaamheden worden in duo met een bestaande medewerkster verricht.

In hoofdlijnen betreft het de volgende werkzaamheden

1. Het voeren van de parochie-administratie
2. Communicatieve ondersteuning, t.a.v. e-mails, website, (nieuws)brieven en parochieblad
3. Bijhouden kantoorvoorraden en het op orde houden van kantoor, archief en computer.
4. Gastvrouw, luisterend oor voor parochianen en vrijwilligers.
5. Logistieke ondersteuning van pastores en ad hoc regelwerk rond vieringen en onderhoudsactiviteiten
 
Beschik je over:
1. relevante werkervaring in een secretarieel/administratieve functie
2. een afgeronde MBO - opleiding
3. affiniteit met de activiteiten binnen een RK parochie
4. goede beheersing Nederlandse taal in woord en geschrift, enige beheersing van Engels en/of Duits;
5. goede beheersing van Microsoft Windows en Office, affiniteit met websites
6. zelfstandigheid, stressbestendigheid en regelvermogen
7. flexibiliteit om bij vakantie of ziekte van je collega de werktijden aan te passen

Neem dan contact op door een brief te sturen of te mailen naar het Pastoraal Centrum aan de Dorpsstraat 20, 1861 KW Bergen; emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Op 8 oktober 2015 sluit de sollicatieprocedure.

 
Oproep Paus Franciscus: help vluchtelingen
Paus Franciscus heeft zondag 6 september een oproep gedaan aan katholieke parochies en kloosters om onderdak te bieden aan vluchtelingen.  De Nederlandse Bisschoppen­conferentie heeft op 8 september, over deze oproep vergaderd en zegt: ‘Wij willen daar gehoor aan geven.’

Paus Franciscus roept op tot hulp aan vluchtelingen In de verschillende bisdommen wordt al langer nagedacht over de problematiek rondom vluchtelingen en hoe de R.K. Kerk hierin kan helpen. De bisschoppen zijn blij dat de paus deze problematiek nogmaals nadrukkelijk op de agenda plaatst en zoeken in hun eigen bisdommen contact met regionale organisaties en lokale overheden om te kijken wat er concreet gedaan kan worden en hoe dit kan aansluiten op al bestaande initiatieven.

De bisschoppen roepen de gelovigen op om met paus Franciscus hun hart open te zetten voor de vluchtelingen die naar ons land komen. ‘We stimuleren gelovigen om zich te melden voor vrijwilligerswerk bij bijvoorbeeld asielzoekerscentra, waar onder de vluchtelingen vaak behoefte is aan een Nederlandse buddy, die kan helpen de weg te vinden bij Nederlandse instanties. Zo kan het voor bijvoorbeeld christelijke vluchtelingen van grote waarde zijn om met een geloofsgenoot uit Nederland op te trekken.’

Gastvrijheid kan verder op vele manieren worden getoond, ook door mensen eens uit te nodigen voor een kop koffie, een maaltijd of een gezamenlijke activiteit. Goederen geven kan ook, maar de bisschoppen adviseren daarbij gehoor te geven aan de adviezen van professionele organisaties met betrekking tot wat er nodig is.

Deurcollecte
De gezamenlijke bisschoppen roepen voor  zondag 20 september, aan het begin van de Vredesweek, op tot een deurcollecte in de parochies waarvan de opbrengst bedoeld is voor hulp aan vluchtelingen in Nederland en in het land van herkomst. Onze parochie zal daar gehoor aangeven en op 20 september zal er dan ook een deurcollecte worden houden in onze kerk. De parochie zal de opbrengst van de deurcollecte verdubbelen. De bisschoppen vragen gelovigen daaraan royaal bij te dragen, naast een eventuele gift aan Nederlandse hulp­organisaties die zich inzetten voor vluchtelingen. Ook voor de langere termijn zoekt de Bisschoppen­conferentie naar mogelijkheden om katholieke hulporganisaties op dit vlak te ondersteunen. Daarnaast wil de Bisschoppen­conferentie op korte termijn in gesprek met de landelijke professionele organisaties die de opvang van vluchtelingen in ons land regelen. ‘Op deze manier willen we in kaart brengen wat er precies nodig is om een gezin of meerdere vluchtelingen in een geloofsgemeenschap op te kunnen vangen.’ De Bisschoppen­conferentie werkt aan een uitgebreide verklaring over de diverse aspecten van het vluchtelingenvraagstuk en vraagt om gebed voor alle vluchtelingen. 
(bron: website bisdom Haarlem)
 
libanonSteun zuster Georgette en zuster Hanan met hun goede werk, geef tijdens de deurcollecte
Afgelopen augustus was ik in Libanon en ben ik op bezoek geweest bij zuster Georgette en zuster Hanan die in Roueissat, een arme wijk van Beiroet, een medisch centrum runnen voor mensen in nood. Het is een centrum wat 40 jaar geleden door een leek gesticht is, toen vooral voor arme Libanezen, maar nu druk bezocht wordt door de vele vluchtelingen die er zijn in Libanon. In Libanon zijn meer dan 2 miljoen vluchtelingen, waarvan het grootste deel uit Syrië. Voor een klein deel verblijven deze in tentenkampen, het overgrote deel leeft met meerdere gezinnen samen in kleine woningen/ flats, zoals in deze arme wijk Roueissat. Bij het centrum komen vele moeders met kinderen, ik had wat tassen met speelgoed bij me en die waren al bijna leeg voordat ik binnen was. 

Er zijn 30 artsen die op vrijwillige basis onder-steuning verlenen aan de vele mensen die er dagelijks komen. Uw gift die u tijdens de deurcollecte op zondag 20 september na afloop van de viering in onze kerk geeft helpt rechtstreeks om dit hele noodzakelijke werk wat deze (religieuze) zusters en artsen voor de vluchtelingen doen te ondersteunen.
 
Het is ook mogelijk om zelf een gift over te maken naar de zusters:

Sœurs Notre Dame de Charité du Bon Pasteur, Ain Aar
SWIFT code: AUDBLBBX
IBAN: LB55 0056 0008 0561 2461 0020 1012
o.v.v.: to sister Georgette (for refugees)


Namens de zusters heel hartelijk dank!
 
Help vluchtelingen concreet
De paus roept ook op om onze hulp aan de vluchtelingen heel concreet te maken en gastvrijheid te verlenen. In het asielzoekerscentrum in Bergen aan Zee woont momenteel een jonge vrouw uit Georgië met een baby van 7 maanden. Zij zou graag ook op zondagmorgen naar onze kerk komen, maar dat gaat niet met het openbaar vervoer zo ver. Wie wil haar hiermee helpen?
Alvast hartelijke dank!

Kapelaan Jeroen de Wit. 
mariatenhemelopnemingOp Vrijdag 14 Augustus om 19.00 uur: Hoogfeest van Maria Tenhemelopneming
Op 15 augustus viert de Kerk het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming. Dit is het belangrijkste Mariafeest op de liturgische kalender. De kerk gedenkt dan het feit dat Maria met ziel en lichaam door God in de hemel werd opgenomen.

In onze kerk vieren wij dit hoogfeest op vrijdag14 augustus om 19.00 uur tijdens de Eucharistieviering. Maria krijgt een centrale plek in de liturgie van de Kerk. Zij was een geweldige moeder voor haar zoon Jezus, onze Heer. En zij wil dit ook voor een ieder van ons zijn. Wij worden opgeroepen om haar na te volgen in haar onvoorwaardelijke trouw aan haar zoon Jezus. U bent allen van harte welkom om de viering bij te wonen.

U heeft misschien wel gemerkt dat het Mariabeeld voorin de kerk sinds kort een prachtige rozenkrans omheeft. Een parochiaan heeft deze rozenkrans aan onze kerk voor Maria geschonken waar wij zeer dankbaar voor zijn.
 
  
Kerk extra geopend voor bezoek in de zomermaanden
In de zomermaanden zal de kerk op vrijdagmiddag open zijn van 14.30 t/m 16.00 uur. De kapelaan is dan aanwezig voor een eventueel gesprek. Behalve 14 en 21 augustus i.v.m. vakantie is de kerk dan gesloten.


  
Woensdag 5 augustus: Lichtjesavond!
Concert Marie-Juliette,
(bekend van o.a. het programma Superkids (rtl4))
lichtjes2
De Petrus en Pauluskerk zal ook dit jaar weer door ruim 1400 lichtjes worden verlicht. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. U bent allen weer van harte welkom, tijdens deze avond is het mogelijk om een kaarsje te branden.

Op lichtjesavond zal in de kerk een Superkid concerteren. De 11 jarige Marie-Juliette (bekend van o.a. het tv programma Superkids) gaf al eerder twee concerten in onze kerk maar zal nu ook tijdens verlichtingsavond om 21.00 uur in onze kerk komen zingen.

Als voorproefje treft u hier haar optreden aan in het programma Superkids.

superkids2

 
Woensdag 24 juni KINDERMIDDAG over Petrus en Paulus, kom jij ook?
Waar:
In de Nieuwe Beuk gelegen achter de Petrus en Pauluskerk (Dorpsstraat 20, Bergen).
 
Voor wie:
Alle kinderen t/m 12 jaar zijn van harte welkom.
 
Wanneer:
Woensdag 24 juni van 15.00 uur t/m 16.30 uur. De middag is ter voorbereiding op het Hoogfeest van de H. Petrus en H. Paulus wat wij vieren tijdens de Eucharistieviering op zondag 5 juli, om 9.30 uur in de Petrus en Pauluskerk. Indien u dit wilt  kunt u de 'vakantiezegen' ontvangen die vooral bestemd is voor hen die op reis gaan. Na afloop van de viering is er gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken achterin de kerk, voor de kinderen is er limonade.

Deelname aan de middag is helemaal gratis

Wie waren deze twee mannen, wat hebben zij allemaal beleefd. Kapelaan Jeroen de Wit zal over hen vertellen en we gaan samen wat moois knutselen voor de Eucharistieviering in de kerk zodat ‘t extra feestelijk wordt.  Wij zorgen voor wat te drinken en wat lekkers, jij komt toch ook?

wonderbarevisvangst
 
 
 
Zondag 14 juni om 15.00 gratis concert, wij vieren de restauratie van het grote Pelsorgel.
orgel22Wij willen u aandacht vragen voor een bijzonder concert dat op zondag 14 juni aanstaande om 15.00 uur in onze kerk zal worden gehouden. Wij zijn zeer verheugd dat wij op deze manier samen met u kunnen vieren, dat na een gift van een van onze parochianen, het grote Pelsorgel na restauratie geheel vernieuwd is en dat de klanken hierdoor weer in volle luister zullen klinken in onze Petrus en Pauluskerk. 
 
Erik-Jan Eradus zal het grote Pelsorgel bespelen en Marianne Habets zal het Maarschalkerweerd orgel bespelen. Sopraan Karin ten Cate en bariton Nico Sevenhuysen zullen de zang verzorgen. De kerk is open vanaf 14.30 uur en het is vrij entree. Een concert waarvoor wij iedereen van harte willen uitnodigen om te genieten van de zang en het orgelspel.

Op zondag 31 mei, Hoogfeest van de Heilige drie-eenheid, zingt een gastkoor uit Hoorn in onze kerk, zij zingen de Missa Brevis van Jacob de Haan
Dit hoogfeest is lastig uit te leggen maar pluk eens een klavertje drie uit het gras en kijk er eens naar. Een blad van een klavertje drie geeft goed de betekenis van de Drie-eenheid aan. Wij geloven in één God, één liefdesgemeenschap van drie personen en toch één God: eenheid van God de Vader, God de Zoon en God de heilige Geest. Toen u werd gedoopt werd u gedoopt in de Naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.  Wanneer men een kruisteken maakt en wanneer men de geloofsbelijdenis uitspreekt,  wat zegt men dan ook weer……precies, men zegt In de naam van de Vader,  de Zoon en de heilige Geest…..drie maar toch één. 

Het Rouw en Trouwkoor uit Hoorn zingt de Missa Brevis van Jacob de Haan tijdens de viering van 31 mei in onze kerk. De naam zegt het al: Dit koor zingt bij uitvaarten, avondwakes en bij huwelijkssluitingen. Opgericht door An Klooster als een klein koor in 1981, en langzamerhand uitgegroeid tot een koor van 35 mannen en vrouwen. Er worden Latijnse en Nederlandse missen gezongen, veel Nederlandse liederen en een paar Engelse liederen, meestal 4-stemmig. Wij hopen dat velen van u de Eucharistieviering in onze kerk zullen bijwonen.
 
Klik op onderstaande link om de Missa Brevis te beluisteren, zo krijgt u een indruk van de gezangen die op 31 mei zullen worden gezongen.  https://youtu.be/XpYPvFApJFo
 

 
Nepal555artikel

Om de slachtoffers te kunnen steunen hebben de bisschoppen via de Bisschoppelijke Vastenaktie een eigen nummer geopend om geld in te zamelen voor directe hulp via de katholieke Kerk in Nepal. De lokale kerk in Nepal werkt dag en nacht om de overlevenden van de aardbeving te ondersteunen door middel van het distribueren van voedsel, water en onderdak.


Naar de Nederlandse parochies gaat een brief om in de weekendvieringen van 9 en 10 mei te collecteren voor deze actie. De Bisschoppelijke Vastenaktie heeft een directe lijn met Caritas Nepal, waardoor de hulp via de lokale katholieke kerk direct ter plaatse komt. ‘Wij roepen de Nederlandse bevolking in dit moment van grote nood op de slachtoffers te steunen in aandacht en gebed.

Er is ook dringend behoefte aan financiële steun. U kunt geven op NL38INGB0002010534 t.n.v. de stichting Bisschoppelijke Vastenaktie onder vermelding van “Aardbeving Nepal”.’
Overigens hebben ook de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) een noodhulpnummer (giro 555) opengesteld.


 
Oproep van de Armekant van Bergen.
De komende maand ontvangen de meesten van ons hun jaarlijkse vakantieuitkering. Wellicht een goed moment te denken aan die mensen, die om welke reden dan ook financieel buiten de boot vallen. Dat zijn er ruim 200 in onze eigen welvarende gemeente.

Wij proberen ieder jaar gelden bijeen te brengen om deze groep burgers een bescheiden attentie te geven. Uw bijdrage is zeer welkom op rek. NL43 INGB 0000223801 t..n.v. Armekant van NL afd. Bergen nh.

Met onze dank, namens de werkgroep Kerken Solidair afdeling Armekant. 
Jan Hink


Zaterdag 18 april: open dag De Tiltenberg
Op zaterdag 18 april 2015 is er op De Tiltenberg een open dag waarop geïnteresseerden kunnen kennismaken met het  Sint-Bonifatius instituut. Het Sint Bonifatiusinstituut geeft vele mogelijkheden voor verdieping in het katholieke geloof; van korte cursussen tot het in deeltijd behalen van een bachelor of master in de theologie. De colleges en cursussen vinden (voornamelijk) op zaterdag plaats. Theologie studeren is sterker worden, sterker in je eigen geloof, krachtiger om anderen te helpen hun weg in het geloof te vinden. Op de open dag kan men kennismaken met studenten en docenten op een plek waar geloof en studie hand in hand gaan.

 Wij publiceren dit bericht omdat het St. Bonifatius instituut wellicht interessant voor u kan zijn of voor uw vrienden en/of kennissen. Een ieder is van harte welkom. Opgave is mogelijk via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Meer informatie vindt u op de website http://www.tiltenberg.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=773%3Aopen-dag-theologisch-instituut-st-bonifatius&catid=45%3Aactiviteiten&Itemid=179
 
 
 
Uit / voor de Parochie

Wij willen alle vrijwilligers die zich ingezet hebben tijdens de Goede Week en Pasen, zoals de kosters, bloemschiksters, koren, acolieten, tuinploeg,  schoonmaaksters en allen die niet tot de zojuist genoemde vrijwilligers behoorden maar zich ook hebben ingezet voor onze parochie afgelopen weken, heel hartelijk danken!
bedankt1
Een extra pluim krijgt de bloemengroep die een prachtig versiering had gemaakt waarin vele bossen gele tulpen waren verwerkt, geschonken  door  dhr. van Schagen. Heel hartelijk dank daarvoor.

Wij zijn u allen bijzonder dankbaar dat wij samen zo’n Goede Week en Pasen hebben gevierd.

Voor het eerst dit jaar mochten de kinderen na afloop van de Paasviering op zondag chocolade eieren zoeken in de pastorietuin. Wat boften we met het weer! Een flink aantal enthousiaste kinderen liepen met hun mandjes in het paaszonnetje door de hele tuin op jacht naar de eieren. Ze gingen allemaal tevreden met de door hen gevonden chocolade eieren naar huis. De kinderen die een gouden ei vonden kregen als extra beloning nog een mooie chocoladekip erbij cadeau. Blije gezichtjes en een en al gezelligheid, dus volgend jaar mogen jullie weer allemaal eieren komen zoeken!

Zondag 12 april is het zondag van de Goddelijke Barmhartigheid. Er zal dan een nationale bedevaart in Heiloo, Onze Lieve Vrouw ter Nood, worden gehouden. Om 12.00 uur is er Biechtgelegenheid en tevens Rozenkransgebed.  Om 12.30 uur is de Eucharistieviering, celebrant Mgr. J.M. Punt. Om 15.00 uur Lof met Rozenkrans van de Barmhartigheid . U bent van harte welkom!


Met vriendelijke groet,
Kapelaan Jeroen


Doe mee met de kledinginzamelactie van Sam’s Kledingactie en steun Cordaid Mensen in Nood!
Op maandag 13 april  en dinsdag 14 april vindt in Bergen NH.. de kledinginzamelingsactie van Sam’s Kledingactie voor Mensen in Nood plaats. U kunt dan uw gebruikte kleding, schoeisel en huishoudtextiel in gesloten plastic zakken afgeven bij de volgende adressen op maandag 13 april:

Fam. De Ree, Komlaan 14
Mevr. Engelhard , Lijtweg 20
De Marke , Saenehof 1
Fam. Schaper, Prins Bernhardlaan 9 
En in Bergen a/zee bij: Hotel Meyer, J. Kalffweg 4 


Op dinsdag 14 april van 8.30 uur tot 12,00 uur op het plein van de Petrus en Paulus kerk , Dorpsstraat  20.

 
 
 
easterwebsite
 
 
 
FOTOVERSLAG PALMZONDAG
 
palmzondag3
 
 
palmzondag4
 
palmzondag1
 
 
palmzondag2
 
palmzondag5

Koop Paus Franciscuswijn en steun de jongeren
wijn
Wij willen u erop attenderen dat het mogelijk is om achterin de kerk
na afloop van de zondagsviering Paus Franciscus wijn te kopen.
U steunt hiermee de jongeren die mee gaan met de Rome reis. 
Het betreft een goede Italiaanse wijn, zowel rood als wit is verkrijgbaar.
Een lekkere wijn om bijvoorbeeld tijdens de Paasdagen te drinken of om cadeau te geven.
Kosten per fles 6,50 waarvan 2,50 ten goede komt aan de jongerenreis.

 FOTOVERSLAG VERSIEREN PALMPASENSTOKKEN
Op woensdag 25 maart zijn 21 kinderen uit onze parochie druk in de weer geweest
om een Palmpasenstok te versieren. U komt toch ook aanstaande zondag op Palmzondag
naar de viering, dan lopen een aantal kinderen mee in de Palmpasenoptocht met hun Palmpasenstok. Heeft uw (klein)kind een Palmpasenstok thuis of op school gemaakt,
neem deze dan mee naar de kerk dan kan ook uw (klein)kind meelopen
met zijn of haar Palmpasenstok!

palm1
 
 palm2
 
 palm4
 
 
Nicole Terborg en Fons Hendriks van RTVNH bezoeken de leukste buurten van Noord-Holland. Fons gaat op stap met Hetty Hafkamp, de burgemeester van Bergen. Ze geeft een rondleiding door haar straat, waarbij ze een bezoekje brengt aan haar buurman Lau Vrasdonk en de Petrus en Pauluskerk tegenover haar huis. Klik op onderstaande link om de reportage te bekijken. In de reportage is een foutje geslopen, De Petrus en Pauluskerk is in 1924 gewijd. De kerk bestond vorig jaar dus 90 jaar. In 2024 zal dus pas het  honderdjarig bestaan kunnen worden gevierd en dat zal uiteraard gepast gevierd worden!
 
 
 
Palmpasen2Woensdag 25 maart, van 15.00 t/m 17.00 uur: Palmpasenstokken versieren

Alle kinderen van de basisscholen in Bergen, Groet en Schoorl zijn van harte welkom om op woensdag 25 maart om 15.00 uur Palmpasenstokken te maken/versieren als voorbereiding op Pasen.

Komen jullie ook? Er zijn geen kosten aan verbonden.

Je bent van harte welkom in de Nieuwe Beuk  gelegen achter de Petrus en Paulus kerk aan de dorpsstraat 20 in Bergen. Alle versieringen en lekkernijen zijn aanwezig, u mag uiteraard ook zelf wat meegeven. De middag duurt tot ongeveer 17.00 uur. Als je je van te voren opgeeft weet je zeker dat er een Palmpasenstok voor je klaarstaat.

Palmpasenviering op zondag 29 maart om 9.30 uur
Neem je Palmpasenstok mee naar de kerk. Loop samen met andere kinderen in optocht door de kerk met je Palmpasenstok. Na afloop is er gelegenheid om samen met de kapelaan
 de Haemstede te bezoeken en je Palmpasenstok weg te geven aan een van de bewoners.
Natuurlijk mag je deze ook weggeven aan bijvoorbeeld je opa of oma. Voor meer informatie en/of opgave kunt u bellen met het pastoraal centrum op werkdagen van 9.00 t/m 12.00 uur, telefoon 072-5812553.  Emailen mag ook: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


vlammetje18
 
Het vlammetje doorgeven doen we samen!
Informatie/ uitwisselingsavond.


Wanneer:
Donderdagavond 5 maart om 19.30 uur.

 
Waar: In de Nieuwe Beuk,
(gelegen achter de 
Petrus en Pauluskerk, Dorpsstraat 20, in Bergen). 

Voor wie:
Voor ouders van gezinnen met jonge kinderen. Het idee is om samen gedachten uit te wisselen over hoe we de schat van het geloof, die wij vaak ook weer van onze ouders hebben ontvangen, door kunnen geven aan onze kinderen.  Ook betrokkenen van scholen zijn uitgenodigd, want het doorgeven van het geloof is niet alleen een taak van de kerk, maar vooral natuurlijk ook van de ouders en ook van de scholen.  Komt allen, dat kan ons als kerk ook weer helpen om de aansluiting te hebben met de jonge gezinnen.

Kapelaan Jeroen

namens de kinder-/gezinswerkgroep 
H.H. Petrus en Paulus/H. Benedictusparochie Bergen


Vastenactie 2015
 
vastenaktie2013aangepast
Vasten maakt je solidair met hen die de keuze niet hebben, omdat het er voor hen eenvoudigweg niet is. Solidair zijn betekent samen doen. Dit jaar staat tijdens de vastenactie het land Sri Lanka centraal, achter de mooie foto’s gaat vaak een schrijnende werkelijkheid schuil. De Tamil-gemeenschappen op de theeplantages leven bijvoorbeeld extreem geïsoleerd, vaak in grote armoede. Het campagneproject 2015 is het werk van caritasorganisatie Setik van het bisdom Kandy. Setik helpt onder andere de Tamil-gemeenschappen op de theeplantages zich te ontwikkelen en uit hun isolement te treden. Achterin onze kerk staan de bekende melkbussen waar u uw gave in kunt deponeren. Bij voorbaat hartelijk dan voor uw gave
 


Verslag filmmiddag Hi5spirit
Hi52

Op zondagmiddag 25 januari kwamen we met elkaar samen in ‘De Nieuwe Beuk’ bij de kerk in Bergen. We waren met 17 jongeren, waarvan vijf nieuwelingen! Superleuk dat zij erbij waren en dat we zo’n grote en gezellige groep hadden. Toen de jongeren aankwamen werden ze verwelkomd met een drankje en wat lekkers, daarna gingen we onze eigen ingerichte bioscoop binnen. Daar hebben we de trailers van de films bekeken waar uit gekozen kon worden. Dit waren Pay-it forward, Gran Torino, Remember the Titans en Evan Allmighty. Iedereen kon zijn of haar keuze stemmen door een lootje in te vullen. Hierna zijn de lootjes geteld en bleek met een nipte voorsprong de film Evan Allmighty de uiteindelijke winnaar en kon de film beginnen. Het is een film waarin Evan Baxter - net als Noach - de opdracht van God krijgt om een ark te bouwen. De boodschap van de film is dat dingen soms onbegrijpelijk kunnen zijn, maar toch goed aflopen en dat je dus altijd vertrouwen mag houden in God.

In de pauze van de film hebben we nog een groepsfoto gemaakt in onze Hi5spirit T-shirts en met de posters, flyers en banners om op deze manier een leuk bedankje te hebben voor de grafisch ontwerper Bert Schaper, die deze mooie huisstijl gratis voor ons heeft gemaakt. Bert bedankt!  Nadat de film af was hebben we in kleine groepjes de film nabesproken om zo te horen hoe de jongeren de film hadden beleefd en wat hen is bijgebleven of waar ze zichzelf in konden herkennen. Dit leverde onderling mooie en gezellige gesprekken op.

De volgende activiteit van Hi5spirit is: In het donker gezien – een avontuur voor de zintuigen  (zondagmiddag 22 februari). Hoe zou het zijn om blind te zijn? Je loopt – onder begeleiding - met een blindenstok in het pikkedonker door een speciaal ingerichte omgeving, die eindigt in een pikdonker cafeetje.  Gezellig ... maar hoe moet je nu je drankje betalen? Ga mee en ontdek het. Na afloop leren we braille te schrijven en mogen we al onze vragen stellen aan iemand die zelf blind is.
 
Gratis voor leden / niet-leden betalen een eigen bijdrage van € 7,50. Opgeven kan door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Neem ook een kijkje op onze website www.hi5spirit.nl, zodat je de foto’s van de afgelopen activiteiten kan bekijken en voor informatie over komende activiteiten.
 
Namens de stuurgroep van Hi5Spirit,
 Yaëla en Patrick


Actie Kerkbalans Kleurplaat
Let op, alle kinderen t/m 12 jaar kunnen de kleurplaat nog inleveren bij het pastoraal centrum t/m 8 februari. Jullie mogen dan een cadeautje uitzoeken als beloning, ouders of grootouders mogen de kleurplaat ook namens hun (klein)kind inleveren. Alle kleurplaten hangen we achterin de kerk op het prikbord zodat iedereen ze kan bewonderen. U kunt de kleurplaat ook hier downloaden, uitprinten en door uw (klein)kind laten inkleuren:   Kleurplaat Kerkbalans 2015  Onderstaand een foto van de cadeautafel, er zit vast wel iets voor je bij!
cadeautafel
 

Jongeren van 12 tot 16 jaar zijn van harte welkom op de filmmiddag!
De filmmiddag wordt gehouden in de pastorie, ingang rechts naast de kerk
filmpjepakken
 
 
Parkeervergunningen Gemeente Bergen.
Een bijzondere vergunning die geldig is op zondagen van 10.00 – 12.30 uur,  kunt u verkrijgen bij het Pastoraal Centrum, geopend van ma. t/m vr. 9.00 - 12.00 uur. Indien ons parkeerterrein vol is, of u wilt om andere redenen graag aan de dorpsstraat parkeren tijdens de vieringen op zondag dan kunt u met deze vergunning gratis parkeren in de parkeervakken aan de dorpsstraat. Let op, deze verguning is enkel te gebruiken op zondag tijdens de aangegeven uren en niet op andere dagen en tijden.
 
 
kleuren43
ACTIE KERKBALANS KLEURPLAAT 2015
Lever de kleurplaat in en ontvang een leuk cadeautje!

Ook voor de kinderen (t/m 12 jaar) willen we dit jaar weer wat extra’s doen tijdens de actie Kerkbalans. Achterin de kerk op de tafels liggen de speciale Kerkbalans kleurplaten die u kunt meenemen voor uw (klein)kinderen. Alle kinderen die de kleurplaat inleveren bij het pastoraal centrum mogen een cadeautje uitzoeken als beloning, ouders of grootouders mogen de kleurplaat ook namens hun (klein)kind inleveren.

U kunt de kleurplaat ook hier downloaden, uitprinten en door uw (klein)kind laten inkleuren:   Kleurplaat Kerkbalans 2015 

Het pastoraal centrum is geopend op werkdagen van 9.00 t/m 12.00 uur. De kleurplaten zullen we uiteraard ophangen achterin de kerk op het prikbord zodat de pastores en iedereen die de kerk bezoekt ze kunnen bewonderen.Dus pak je kleurpotloden, stiften en knutselspulletjes en maak er iets moois van!   


 kerkbalans61
Wat is Kerkbalans
“Als ik iets te vieren heb, komt mijn kerk naar het feest. Als ik geen woorden heb, bid mijn kerk. 
Als ik hulp nodig heb, staat mijn kerk op de stoep. Ik heb mijn kerk nodig.” Jasper (24)

Mijn kerk…..
Voor iedereen heeft de kerk een eigen betekenis. Voor de een is het dat markante gebouw in de stad, voor de ander een gemeenschap van gelovigen. Het is de plek waar u viert en rouwt, waar u rust zoekt of tot bezinning komt. Waar u geïnspireerd wordt om het goede te zoeken of om een kaarsje aan te steken als u daar behoefte aan heeft. De plek waar u kunt ontmoeten.

 
We steunen elkaar op belangrijke momenten in ons leven, maar staan ook voor elkaar klaar op een doodgewone doordeweekse dag. Die momenten zijn niet in geld te vertalen. Maar dat centrale punt op belangrijke momenten moet wel onderhouden worden. Uw kerk kost geld. De erediensten, de vele activiteiten, de verwarming, de verlichting, personeelskosten, pastorale en missionaire projecten.  Het zijn kosten die gemaakt worden om de kerkdeuren open te houden, en u en vele anderen welkom te heten. Daarom is er de actie Kerkbalans.

Kerkbalans is een gezamenlijke actie van de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk, de Oudkatholieke Kerk, de Doopsgezinde Sociëteit en de Remonstrantse Broederschap. Vijf kerkgenootschappen die al sinds 1973 een beroep doen op de plaatselijke geloofsgemeenschappen voor een financiële bijdrage. Jaarlijks vragen zij hun leden in de tweede helft van januari gul te geven voor hun eigen plaatselijke kerk. Het is de grootste financiële inzamelingsactie van Nederland. We halen miljoenen op, doordat leden en vrijwilligers goed samenwerken. Al het geld komt ten goede aan de plaatselijke kerk. Een onmisbare bron van inkomsten voor een onmisbare pijler van de samenleving.
 
Laat de kerk een baken zijn in uw leven , een middelpunt van bezinning en rust in uw hart. De Rooms Katholieke kerk staat open voor alle mensen. Graag uw financiële steun kerkbalans 2015 overmaken op banknummer NL86ABNA0468821643  t.n.v. R.K. Parochiegemeenschap Bergen NH of  Girorekening NL94INGB0000 618061  t.n.v. R.K. Parochiegemeenschap Bergen NH  Vergeet u niet het exacte IBAN nummer in te vullen. Uiteraard mag u ook uw bijdrage afgeven op het Pastoraal Centrum. Op werkdagen geopend van 9.00 t/m 12.00 uur. 
 
Eind van deze maand ontvangt u bij de Kakoliet  de folder van de actie Kerkbalans, van harte bij u aanbevolen. Uw bijdrage aan Kerkbalans is (deels) aftrekbaar van de belastingen. Wij hebben uw geldelijke bijdrage hard nodig .  Dank voor uw gift aan onze Petrus & Pauluskerk !

Kerstwerkboeken voor de kinderen
Zoals ieder jaar hebben wij weer een Kerstwerkboek gemaakt voor de kinderen van de basisscholen in Bergen maar dit jaar hebben wij ook voor de kinderen van Schoorl dit werkboek beschikbaar gesteld. Heeft uw kind het Kerstwerkboek niet via school ontvangen? Achterin de kerk op de tafels liggen een aantal exemplaren om mee naar huis te nemen ter voorbereiding op Kerstmis. Er staan verhalen puzzels, spelletjes en recepten in. Van harte bij u aanbevolen.
 
Kerstvieringen in onze kerk:
U vindt alle vieringen in onze kerk op de pagina VIERINGEN en op de HOMEPAGE van onze website. Uiteraard kunt u deze ook terugvinden in de Petrus en Pauluspost en in de Kakoliet.

 
ChristManger2
Donderdag 25 december om 15.00 uur: Kindjewiegen
Op donderdag 25 december, Eerste Kerstdag, is er ’s middags om 15.00 uur Kindje wiegen: speciaal voor alle kinderen, papa en mama’s, opa en oma’s! Kapelaan Jeroen de Wit zal jullie verwelkomen. De kerk is open vanaf 14.30 uur. Wil je het Kerstkindje Jezus een cadeautje of iets moois geven? Maak dan een tekening voor Hem of kleur de kleurplaat in die je achterin de kerk op de tafels kunt vinden. Neem deze mee voor Hem. Een liedje zingen of muziek maken voor het Kerstkindje mag natuurlijk ook. Tot dan!
 
Download hier een mooie kleurplaat die je kunt uitprinten en inkleuren, neem deze mee voor Jezus om in de stal te leggen? Kerstkleurplaat voor de kinderen

Zondag 21 december, Kerstconcert
De Bergense Harmonie en Het Eerste Schoorls Gemengd Mannenkoor
Wilt u alvast in de kerstsfeer komen: kom dan op zondag 21 december luisteren naar De Bergense Harmonie en Het Eerste Schoorls Gemengd Mannenkoor. Zij geven een gezamenlijk Kerstconcert in onze kerk. De aanvang is 15.00 uur. Het is vrij entree. U bent van harte welkom!

D
oe jij ook mee met het Kerstspel tijdens de Kerstgezinsviering op 24 december???
In een klein groepje hebben we reeds de voorbereiding gedaan voor de opzet van de Kerstviering voor kleuters/ kinderen op woensdag 24 december hier in de Petrus en Pauluskerk om 17.00 uur. In deze Kerstviering is ook een leuk Kerstspel verwerkt. Op woensdag 10 december zouden we hier graag voor willen oefenen om 15.00 uur in de Nieuwe Beuk (achter de Petrus en Pauluskerk). Graag nodigen wij hierbij alle kinderen hiervoor uit. Ik wil nog niet te veel verklappen, maar er zitten hele leuke rollen bij. Zowel met tekst als zonder tekst. Graag tot komende woensdag!
kapelaan Jeroen

 

Tijdens Adventsperiode verkoop kaarten en
dichtbundel voor Arme Kant van Bergen.

Graag willen wij u er op attent maken dat gedurende de Adventsperiode een dichtbundel verkrijgbaar is geschreven door Elly Molenkamp tevens heeft zij ansichtkaarten gemaakt. De opbrengst van de verkoop van de kaarten en dichtbundel is bestemd voor de arme kant van Bergen. 
Elly is vertegenwoordigster van de arme kant van Bergen. Dit is een stichting die een financiële ondersteuning biedt voor mensen binnen de gemeente Bergen die een extraatje heel goed kunnen gebruiken.

Elly heeft haar alledaagse zielenroerselen beschreven in dit boekje. Ook heeft ze kerst- en felicitatiekaarten gemaakt. Op haar 92ste wil zij toch graag haar steentje nog bijdragen. Deze stichting ligt haar na aan het hart. 
Het boekje kost 10 euro, de kaarten twee euro per stuk. Tijdens de Adventsperiode kunt u achterin onze kerk na afloop van de vieringen het boekje en/of kaarten kopen. U steunt hiermee een zeer goed doel, van harte bij u aanbevolen!!

 
 
Zingen in projectkoor tijdens de Gezinsviering op Kerstavond in de Petrus en Pauluskerk
Op kerstavond, woensdag 24 december, om 17.00 uur is er in de Petrus en Pauluskerk een Gezinsviering speciaal voor alle kinderen en hun groot(ouders) waarin het kerstverhaal op voor kinderen begrijpelijke manier verteld zal worden. Een projectkoor, dat uit drie generaties zal bestaan, zal de zang verzorgen tijdens deze viering.

Zing jij ook mee in dit koor met Kerstmis? Dit mag samen met je vader en moeder en/of opa en oma. Iedereen die van zingen houdt mag meezingen! We gaan uit van 4 repetities vooraf van 16.00 tot 17.00 uur in de Nieuwe Beuk, gelegen achter de Petrus en Pauluskerk, Dorpsstraat 20, in Bergen. De repetitiedata zijn op: zaterdag 29 november, zaterdag 13 december, zaterdag 20 december en dinsdag 23 december. Wil je meezingen probeer dan zoveel mogelijk repetities bij te wonen zodat we er met zijn allen een mooie kerstviering van kunnen maken. Voor meer informatie kun je bellen met: Guda Kager: 06 5108 5102 of Walter Proot: 072 58 94 810.

Bericht namens het parochiebestuur:

Beste mede-parochianen,

S
amenwerking met Schoorl
Enige maanden geleden hebben wij toegelicht hoe onze parochies te Bergen en Schoorl na een zorgvuldig stappenplan met elkaar een samenwerking zijn aangegaan. Deze samenwerking is vorm gegeven in een z.g. personele unie, dat wil zeggen één parochiebestuur zowel voor Bergen als Schoorl.

In de praktijk spelen heel veel activiteiten op lokaal niveau. Daarom willen wij u informeren dat er locatieraden in Bergen resp. Schoorl opgericht zijn om de plaatselijke zaken in goede banen te leiden, samen met de vrijwilligers. Namelijk zonder de vele vrijwilligers kunnen we als geloofsgemeenschap niet blijven bestaan. Door het parochiebestuur zijn de volgende personen in de locatieraden benoemd:

• Bergen: Jos Nooij *), Loekie van der Lee *),  Henk Feld en kapelaan Jeroen de Wit.
• Schoorl: Hans Kersten  *), Wim Kraakman *),  Loes Meereboer, Marian Blom, Jan Apeldoorn en kapelaan Jeroen de Wit.

*) tevens lid van het parochiebestuur 

Vieringen 2015
In dit jaar is als uitvloeisel van de samenwerking een aantal keer sprake geweest van een uitwisseling van koren tussen Bergen en Schoorl. Volgend jaar zal dit naar verwachting meer gaan voorkomen op bepaalde vaste weekenden. De precieze momenten en frequentie zijn nu nog niet bekend. Zo worden op de weg van verdergaande samenwerking weer vervolgstappen ingeslagen.

Financieel
Ons wordt regelmatig gevraagd of en in welke mate er sprake is van een financiële vermenging tussen Bergen en Schoorl. Immers de financiële middelen zijn van oudsher afkomstig uit elk van de dorpen met als doel om de lokale gemeenschap te dienen. Wij kunnen u melden dat er geen sprake is van een financiële vermenging. Namelijk de beide parochies zijn een zelfstandige (juridische) entiteit. Echter het is onduidelijk hoe het beleid van het Bisdom ten aanzien van verdere vormen van samenwerking tussen parochies zich gaat ontwikkelen. Bij fusies tussen parochies is in beginsel wel sprake van vermenging van financiële middelen. Daarom hebben wij voor onze parochies in goed overleg met het Bisdom een schriftelijke overeenkomst gesloten waarin is vastgelegd dat bij een eventuele toekomstige fusie de financiële middelen toch apart blijven, tenzij op basis van unanimiteit te zijner tijd anders besloten zou worden.

Studie
Voor Bergen en Schoorl is kapelaan Jeroen de Wit inmiddels sinds ruim een jaar de eerst aanspreekbare priester. De kapelaan gaat binnenkort voor enige jaren parttime een vervolgstudie oppakken. Dit zal ca. 1/3-deel van diens beschikbare tijd gaan vergen. Dit heeft overigens geen consequenties voor de vieringen, maar wel voor de aandacht die aan de pastorale zorg en catechese gegeven kan worden. Wij als parochiebestuur vinden het belangrijk dat de pastorale zorg op peil blijft en zijn daarom met pastoor Franklin Brigitha in overleg om een passende oplossing te zoeken.

Wij wensen u allen een gezegende Adventsperiode. 

M
et vriendelijke groet,
Het parochiebestuur


 
  

Informatie

Iedere vrijdag vanaf 18.30 uur rozenkrans bidden
en om 19.00 uur Eucharistieviering.


Iedere zondagochtend
 om 9.30 uur
Eucharistieviering.


Links van de kerk
treft u een invalideningang.
Deze biedt tevens toegang tot de Mariakapel.

Openingstijden Mariakapel:
dagelijks van 9.00-16.00 uur.

Onze kerk is voorzien
van een ringleiding
voor slechthorenden.

Freitagsmesse
um 19.00 Uhr.
Sonntagsmesse
um 9.30 Uhr.
Induktionsschleife
für Hörgeschädigte.
Die Kirche ist zugänglich 
für behinderte Menschen.

Friday Mass
at 19.00 hours.
Sunday Mass
at 9.30 hours
.
Audio induction loop available for the hearing impaired. Our church is wheelchair accessible.