Nieuws 2013

Nieuws Archief 2013

Woord van Dank
Nu de kerstdrukte voorbij is, is een woord van dank aan een ieder die meegeholpen heeft er ook in de kerk een feest van te maken zeer op zijn plaats. Ondanks het natte weer en een storm die nog net even voor de kerstvieringen een groot stuk glas en lood uit een van de ramen wist te waaien, waren de kerstvieringen en ook het ‘kindje wiegen’ inspirerende en vreugdevolle gebeurtenissen.

Daarom dank aan de kosters, aan de koren: het project familiekoor, het Benedictuskoor en de koren uit Schoorl Re-member en Chantous. Dank aan het combo en organisten, acolieten, kerststalopbouwers, de schoonmakers die onze kerkvloer weer hebben laten glimmen, de bloemengroep die prachtige bloemstukken heeft geschikt, en al sinds jaar en dag de schenker van al die bossen chrysanten, en de schenker van de bomen, de makers en opstellers van de liturgie en al die anderen die gezien of ongezien hun steentje hebben bijgedragen. 

Namens alle kerkgangers en het parochiebestuur: heel veel dank voor zoveel inzet!! Wij hopen dat het volgende kerst weer zo soepel zal verlopen.

Met vriendelijke groet, 
het parochiebestuur van de Petrus & Pauluskerk te Bergen

 

Foto's Kerst 2013,  Eerste Kerstdag viering met het Benedictuskoor en foto's Kindjewiegen


Hieronder treft u een aantal foto's aan die genomen zijn tijdens de Eucharistieviering op Eerste Kerstdag. 
Tevens een aantal foto's die gemaakt zijn tijdens Kindjewiegen op Eerste Kerstdag om 15.00 uur.

benedictus2

kindje1

kindje2

 

Kerstcd Marie-Juliette verkrijgbaar via pastoraal centrum
Via het pastoraal centrum kunt u een prachtige kerstcd kopen van de 10 jarige
Marie-Juliette die onlangs in onze kerk een Kerstconcert heeft gegeven.
Er staan 14 kerstliederen op de cd waaronder Adeste Fidelis, White Christmas, Silent Night en het Ave Maria van Schubert. Marie-Juliette werd begeleid door pianist Rudolf Krabbendam die speciaal voor dit concert uit Duitsland over was gekomen. Zij zong de sterren van de hemel en velen hebben van het concert in onze kerk genoten. Wilt u keer op keer van de zang van Marie-Juliette blijven genieten dan kunt u de kerstcd aanschaffen die is opgenomen in onze kerk. De kosten hiervoor zijn € 10,00.  Een gedeelte van de opbrengst van de cd (€ 2,00) komt ten goede aan onze parochie.  U kunt Marie Juliette haar website bezoeken www.mariejuliette.com als u haar wilt blijven volgen.


Oudjaarsavond, 31 december, aanbidding in Josephkerk in Alkmaar

nieuwjaar2Op oudejaarsavond 31 december van 22.00 tot 23.30 uur is er in de Josephkerk in Alkmaar aanbidding. Onderwijl zal ook een rozenhoedje worden gebeden en als iemand een gitaar mee neemt of orgel kan spelen zingen we ook af en toe passende liederen (dank- en lofprijzingsliederen). Verder stille aanbidding.

Als sommigen wat meenemen kunnen we rond twaalf uur ook toosten op het nieuwe jaar. Iedereen is van harte welkom om zo het jaar in dankbaarheid bij de Heer te eindigen en zegen en sterkte te vragen voor het nieuwe jaar.

Adres: Nassaulaan 2 (gratis parkeren links van de pastorie)

kapelaan Jeroen

 

 

Kerstwerkboek voor de kinderen.
Ook dit jaar brengt onze parochie een kerstwerkboek uit voor de kinderen dat hen spelenderwijs helpt zich voor te bereiden op Kerstmis. In het werkboek staan diverse verhalen, puzzels, recepten en natuurlijk het kerstverhaal. Via diverse katholieke scholen zullen kinderen het werkboek binnenkort ontvangen.

Mocht uw kind het niet ontvangen hebben via school dan ligt het binnenkort ook achterin onze kerk op de tafels (zolang de voorraad strekt). U mag het gratis meenemen zodat u samen met uw kind(eren) of kleinkind(eren) het werkboek kunt gebruiken.


Uitnodiging: zondag 15 december Kerstconcert in de Nieuwe Beuk.
Op zondag 15 December geeft sopraan Marie-Juliette haar eerste Kerstconcert in de Nieuwe Beuk. Marie-Juliette zal worden begeleid door pianist Rudolf Krabbendam, die speciaal voor dit concert uit Duitsland overkomt. Het belooft een mooie en warme kerstmiddag te gaan worden waarin zowel klassieke als meer moderne kerstgezangen ten gehore zal worden gebracht, iedereen is hierbij van harte uitgenodigd om dit concert bij te wonen. Het concert begint om 16:00 uur en duurt tot 17:30 uur. Van harte bij u aanbevolen!


Kerstdiner voor jongeren uit het bisdom
Afgelopen zomer tijdens de Wereld Jongerendagen vergeleek paus Franciscus het geloof met vuur. Een vuur blijft alleen branden als je het doorgeeft. Doe je dat niet, gaat het vuur uiteindelijk uit. Hou het geloof dus niet voor jezelf, maar geef het door! Een mooi beeld voor de komende kerstperiode: Ontsteek de lichten! 

Daarom organiseren acht jongeren uit verschillende plaatsen van ons bisdom (het jongerenplatform) op 15 december een kerstdiner voor andere jongeren uit het bisdom in de leeftijd van 16-30 jaar. We zijn te gast in de HH. Matthias- Laurentius parochie, de St. Josephkerk, Nassaulaan 2, te Alkmaar. De avond begint om 17.00 uur met een korte gebedsviering met daarna een feestelijk kerstdiner! De avond eindigt om ongeveer 21.30 uur en kost € 15,- p.p. Laat het de organisatie weten als geld een belemmering is. Aanmelden kan via de website www.jongbisdomhaarlem.nl of door een e-mail te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Foto impressie Sint Maartenviering

 

 

Kindermiddag Sint Maarten

Afgelopen woensdag was het een gezellige drukte op de pastorie. Er waren maar liefst 26 kinderen aanwezig die mee hebben gedaan aan de kindermiddag over Sint Maarten. Kapelaan Jeroen de Wit heeft over Sint Maarten verteld en de kinderen hebben mooie Sint Maarten Mandala's geknutseld. Zoals u kunt zien op onderstaande foto's hebben zij er weer iets moois van gemaakt. Uiteraard hebben de kinderen Sint Maartenliedjes gezongen die u zondag in de kerk kunt horen.

Na aflloop van de middag kregen de kinderen nog iets lekkers mee naar huis. Het was een zeer geslaagde middag en de kinderen hebben weer genoten. Vergeet u aanstaande zondag 10 november om 9.30 uur niet met uw (klein)kinderen naar de Gezinsviering te komen? Pater Diego zal voorgaan en de kerk is uiteraard mooi versierd met lampionnen. De kinderen mogen in optocht door de kerk lopen met hun lampion en na afloop ontvangen zij een traktatie...dus kom meezingen en meelopen in de optocht en begin zo het feest van Sint Maarten in onze kerk.

  

Mocht uw (klein)kind ook zo'n mooie Sint Maarten Manadala willen maken, deze liggen aanstaande zondag achterin de kerk op de tafels zodat u deze kunt meenemen, inclusief bijpassend knipvel en een gekleurd vel waar de mandala op kan worden geplakt.


Woensdagmiddag 6 november om 13.30 uur: kinderproject Sint Maarten

Op woensdagmiddag 6 november om 13.30 uur zal er weer een themamiddag worden gehouden voor de kinderen. Deze keer staat de middag in het teken van Sint Maarten. Wie was deze heilige, waarom gaan we op 11 november langs de deuren met onze lampion en waarom krijgen we dan wat lekkers? Kapelaan Jeroen de Wit wil jullie graag wat over Sint Maarten vertellen. Verder gaan we knutselen en samen bekende Sint Maarten liedjes zingen zodat we die op zondag 10 november kunnen zingen in de kerk.


Op zondag 10 november om 9.30 uur zal er een gezinsviering worden gehouden in onze kerk en dan met als thema Sint Maarten.
U herinnert zich vast nog de grote foto die vorig jaar in de Alkmaarsche Courant heeft gestaan van de lampionnen optocht. Natuurlijk mogen alle kinderen ook dit jaar weer in optocht door de kerk lopen met hun lampion, dus mis het niet! Een gelegenheidskoor van (groot)ouders en kinderen zal de viering opluisteren. Wilt u meezingen, u bent van harte welkom! Er is slechts één repetitie voorafgaand aan de viering tijdens de themamiddag op 6 november, de liederen zijn eenvoudig mee te zingen.

 

Lezing rouwverwerking  op 8 november in de Nieuwe Beuk
In de Rooms-Katholieke kerk is er sinds de 12e eeuw een traditie dat jaarlijks de overledenen herdacht worden. Deze herdenking heet Allerzielen en vindt plaats op 2 november. In onze kerk is op 3 november een speciale viering waarin met name de overledenen van het afgelopen jaar worden herdacht. Maar ook op een andere manier wil de parochie van de Petrus & Pauluskerk dit jaar ruimte bieden om met rouw en rouwverwerking om te gaan. De afgelopen weken heeft er in de kerk een imposant kunstwerk gestaan, de Vuurvogel, waarin het thema van leven voortkomend uit de dood gesymboliseerd wordt. De kunstenaar en andere nauw betrokkenen hebben elders meerdere malen lezingen gehouden waarin rouwverwerking in relatie tot de Vuurvogel centraal staat. Zij waren bereid deze lezing ook in de Petrus & Pauluskerk te doen. Dit zal op 8 november 's avonds om 20.00 uur plaatsvinden in de Nieuwe Beuk, Dorpsstraat 20, (achter de Petrus en Pauluskerk). Degenen die dit willen meemaken worden uitgenodigd dan aanwezig te zijn. De entree is gratis.

 

 

 

Zondag 3 november, ALLERZIELEN, om 9.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Benedictus koor.
Allerzielen is een dag van gebed voor allen die uit dit leven zijn heengegaan en nog niet voor altijd bij de Heer zijn. Daarbij hoort ook een bezoek aan het kerkhof, een traditie die tot op de dag van vandaag op vele plaatsen wordt voortgezet.

Tijdens de eucharistieviering van deze zondag worden de namen van de overledenen van het afgelopen jaar genoemd. Laten wij tezamen al onze geliefde overledenen herdenken, u bent van harte welkom.

Praten over iemand die is heengegaan, vragen:' Hoe was hij of zij?’ of: 'Wie was deze vrouw of man voor jou?', raakt diepe lagen aan in hen, die na een afscheid zonder hun geliefde moeten verdergaan. Tastend in herinnering groeit het wonder van verwondering om wat hij was, om wat zij deed. Wat zo gewoon was, krijgt een nieuwe klank. En terwijl wij zoeken naar de woorden, klinken zachtjes de akkoorden van een leven met elkaar dat nu voorbij is, maar dat in het licht van de herinnering ook stil maakt van verwondering en dank.

 

Dreigende sluiting voor De Haemstede
U heeft vast via de kranten en/of social media wel vernomen dat op maandag 23 september bij de bewoners van De Haemstede een brief op de mat is gevallen van MagentaZorg. In de brief stond te lezen dat alle bewoners in 2014 vertrokken moeten zijn.  Zoals u zult begrijpen, brak er een redelijke paniek uit in De Haemstede. Zowel onder de bewoners als onder het personeel. Die laatste groep was namelijk ook nog niet geïnformeerd.

Aanstaande vrijdag 4 oktober zal er een petitie worden gestart door de flessenpost van Bergen www.flessenpostuitbergen.nl waarbij men protest kan aantekenen tegen het voorgenomen besluit van MagentaZorg. Aangezien onze parochie de bewoners van de Haemstede een warm hart toedraagt willen wij hierbij deze petitie graag bij u onder de aandacht brengen.

 

Berichten van het Parochiebestuur


 

 

 

Afgelopen zaterdag 27 september bereikte ons het droeve bericht dat Mien de Waard was overleden. Mien was 75 jaar vrijwilligster voor de H.H. Petrus en Pauluskerk te Bergen N.H.. Voor al haar werkzaamheden voor de kerk ontving zij enige jaren geleden de Pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice. Wij zijn dankbaar voor haar geweldige inzet en zullen haar missen. Wij wensen haar familie en vrienden heel veel sterkte toe.

 

 

 

 

 

 

Gordijn
Sinds ruim een jaar hebben wij u diverse keren geïnformeerd over de wens om in onze grote kerk een meer besloten sfeer te kunnen creëren. Daar liggen meerdere redenen aan ten grondslag. Met name valt daarbij te denken aan het gemiddeld aantal parochianen welk de vieringen bezoekt. Maar bijvoorbeeld ook bij uitvaarten kan de mogelijkheid tot een meer besloten ruimte het gebruik van onze kerk in de toekomst bevorderen en behouden. Uiteindelijk is er na lange afwegingen gekozen voor een gordijnconstructie. Wij menen dat hiermee er een goede balans ontstaat met hetgeen we willen bereiken en de financiële mogelijkheden. Daarnaast biedt deze oplossing de nodige flexibiliteit. Zo kan op eenvoudige wijze de volledige ruimte van de kerk gebruikt blijven worden voor concerten en vieringen waarbij veel mensen worden verwacht. Ook kan via het gordijn het achterste gedeelte van de kerk het karakter krijgen voor een aparte ruimte voor bijvoorbeeld tentoonstellingen e.d..

Inmiddels zijn de werkzaamheden gestart om het gordijn in onze kerk op hangen. Dit gordijn zal aan speciale rails worden bevestigd, en heeft een neutrale kleurstelling. Het doel is dat alle werkzaamheden in de kerk zijn afgerond voordat de Kunst10daagse begint. Wij hopen dat het resultaat naar ieders tevredenheid zal zijn en wij hopen dat velen er nu en in de toekomst profijt van zullen hebben.

Samen de toekomst in ....
De laatste tijd hebben wij u herhaaldelijk op de hoogte gesteld over de ontwikkelingen rond het fuseren en/of op een andere wijze samengaan van parochies. Dat doen parochies om samen sterker de toekomst in te gaan. Ondermeer hebben wij bericht dat onze parochie in gesprek is met de parochie van Alkmaar-Zuid.

Enige weken geleden hebben wij u geïnformeerd dat de regio van parochies waar de parochie van Schoorl toe behoorde niet meer bestaat. Schoorl heeft de stap genomen om in overleg met onze parochie te bezien of wij, de parochies van Schoorl en Bergen, samen een toekomst zien binnen de regio Alkmaar, in het bijzonder met Alkmaar-Zuid. Wij hebben hier verheugd op gereageerd, omdat onze parochie op pastoraal gebied een lange historie kent van samenwerking met Schoorl. De laatste maanden zijn er diverse gesprekken geweest welke in een positieve sfeer verliepen. Bergen en Schoorl hebben veel gemeen en kunnen elkaar heel veel bieden. Recentelijk is er een z.g. intentieverklaring opgesteld om de samenwerking verder vorm te geven. De komende tijd worden verdere stappen in gang gezet. Wij zullen u uiteraard nauwlettend blijven informeren.

Kunst10daagse 2013
Zoals wij al eerder berichtte zijn wij zeer verheugd dat het indrukwekkende kunstwerk, de Vuurvogel, van kunstenares Othilia Verdurmen achterin onze kerk tijdens de Kunst10daagse te bewonderen zal zijn. De Kunst10daagse wordt gehouden van 18 t/m 27 oktober. U zult inmiddels wel gemerkt hebben dat een aantal banken achterin de kerk tijdelijk verwijderd zijn om zo voldoende ruimte te creëren voor het kunstwerk. Na afloop van de kunst10daagse worden deze banken weer teruggeplaatst, met dank aan de vrijwilligers voor hun inzet!

Onze kerk zal tijdens de kunst10daagse van 11.00 t/m 17.00 uur geopend zijn voor publiek. Eventueel aansluitend zal er na afloop een rondleiding worden gehouden door Othilia Verdurmen tussen 17.00 en 18.00 uur. Deze openingstijden zijn onder voorbehoud aangezien onze kerk ook tijdens deze periode beschikbaar moet zijn en blijven voor een uitvaart of andere viering.

 

Kindermiddag project Heilige Franciscus van Assisi
Op woensdagmiddag 25 september was het een gezellige drukte in ons parochiecentrum de Nieuwe Beuk. Een 16 tal kinderen waren op die middag druk in de weer met knutselen en zingen. Ook de verhalen die kapelaan Jeroen de Wit over Franciscus vertelde vonden de kinderen erg spannend. Zo vertelde de kapelaan dat Franciscus eigenlijk ridder wilde worden, dat zijn moeder hem Johannes had willen noemen, dat dit ook zijn doopnaam is maar dat hij uiteindelijk toch de naam Franciscus kreeg. Waarom? Omdat zijn vader Frankrijk  zo'n prachtig land vond en dat een mooie naam vond voor zijn zoon. Franciscus hield erg veel van dieren. Zo redde hij tortelduifjes en had een goed gesprek met een wolf zodat hij in vrede met de mensen kon samen leven. De kinderen hebben dierenmaskers geknutseld waar het altaar zondag tijdens de gezinsviering mee versierd zal zijn, u komt zondag 29 september toch ook de gezinsviering bijwonen, deze begint om 9.30 uur. De kinderen hebben ook mooie dierendagbewaardoosjes gemaakt en dierentrekpoppen. Natuurlijk mocht limonade en wat lekkers niet ontbreken. De middag werd afgesloten met nog een mooi verhaal over Franciscus en een lekker ijsje.

  

 
Kinderproject Heilige Franciscus van Assisi

Kom jij ook samen met je vriendjes en vriendinnetjes op woensdagmiddag 25 september om 13.30 uur naar de Nieuwe Beuk om mee te doen aan het kinderproject over Franciscus van Assisi? 

Weet jij wie deze heilige is? Je hebt vast wel eens iets over hem gehoord. Franciscus was een echte dierenvriend. Op 4 oktober (Werelddierendag) herdenken we de sterfdag van Franciscus. In de legenden staat hij bekend als een groot dierenvriend en kon hij zelfs met dieren spreken. De eerste evangelische preek van Franciscus zou voor een dierengezelschap zijn geweest. Vandaar de verbinding van Franciscus met dierendag.


Franciscus is ook de naam die onze paus heeft gekozen, o.a. omdat hij heel bescheiden was en aardig voor iedereen, arm en rijk. Kapelaan Jeroen de Wit wil jullie graag een verhaal over de heilige Franciscus vertellen. Verder gaan we samen dieren knutselen en liedjes zingen o.l.v.
Marja Dignum. Deze kunnen we dan zondag in de kerk zingen tijdens de gezinsviering. Je mag ook een kleurplaat inkleuren zodat we deze op die zondag samen met de knutselwerkjes in de kerk kunnen ophangen. Natuurlijk is er voor iedereen op woensdagmiddag limonade en wat lekkers. Meedoen aan het project is helemaal gratis. Is het niet mogelijk om de gezinsviering bij te wonen maar wil je wel graag meedoen aan de themamiddag dan mag dit uiteraard ook!!
 
 

Thema gezinsviering, zondag 29 september, om 9.30 uurknuffels 
De thema gezinsviering over Franciscus is op zondag 29 september om 9.30 uur in onze kerk. Op die zondag mag je ook je favoriete knuffeldier meenemen naar de kerk, dus GEEN echte dieren meenemen. De themamiddag is een voorbereiding op deze gezinsviering.

  

Berichten van het Parochiebestuur

Samen de toekomst in
De laatste tijd hebben wij herhaaldelijk u geïnformeerd over het fuseren en/of op een andere wijze samengaan van parochies. Dat doen parochies om samen sterker de toekomst in te gaan. Ondermeer hebben wij bericht dat onze parochie in gesprek is met de parochie van Alkmaar-Zuid en in het verlengde hiervan de andere parochies in de regio Alkmaar.

Hoewel onze parochie op pastoraal gebied een lange historie kent van een samenwerking met de parochie van Schoorl, is Schoorl niet betrokken geweest bij de gesprekken. De reden hiervan was dat de parochie van Schoorl door het Bisdom in een regio met andere parochies dan Bergen was ingedeeld.

Echter recentelijk heeft zich een nieuwe ontwikkeling voorgedaan t.a.v. gewenste samenwerking tussen een aantal van de parochies in deze regio. Het komt er op neer dat voor de parochie van Schoorl een nieuwe situatie met nieuwe keuzen is ontstaan. Schoorl is er toe gekomen om in overleg met Bergen te bezien of wij, de parochies van Schoorl en Bergen, samen een toekomst zien binnen de regio Alkmaar. In de maanden juli en augustus zijn er (samen met het Dekenaat) gesprekken geweest tussen de parochiebesturen van Schoorl en Bergen. Deze gesprekken verliepen in een positieve sfeer. Bergen en Schoorl hebben veel gemeen en kunnen elkaar heel veel bieden.
 

Pater Mario Rojas Cruz
Sinds enkele weken is Pater Mario woonachtig in onze pastorie. Pater Mario is 31 jaar en afkomstig uit Chili. Hij komt het pastorale team in onze regio versterken.

Pastoor Franklin E. Brigitha
Zoals wij u al eerder lieten weten is Pastoor Franklin E. Brigitha per 1 september 2013 benoemd tot administrator van onze parochie. Hij was eerder werkzaam in de parochies H. Maria Sterre der Zee te Den Helder en de R.K. Parochie Texel. Pastoor Franklin is van Antilliaanse afkomst en sinds ca 10 jaar in Nederland actief als priester.

Wij wensen Pastoor Franklin en Pater Mario Gods zegen toe en heten hen van harte welkom in onze parochie.

Vrijdag 18 oktober: Opening Kunst10daagse Bergen in de Petrus en Pauluskerk!
Wij zijn zeer verheugd u te kunnen meedelen dat de opening van de Kunst10daagse van Bergen door de burgemeester van Bergen in de Petrus en Pauluskerk zal plaatsvinden. Een prachtig en indrukwekkend kunstwerk, de Vuurvogel, van kunstenares Othilia Verdurmen zal achterin onze kerk tijdens de Kunst10daagse te bewonderen zijn.

Zij heeft zich laten inspireren door de mythe van de vuurvogel. De vogel Phoenix bouwt een nest van citroengras en mirre en steekt dat in brand om te sterven in het vuur en opnieuw te worden geboren en uit de as te herrijzen. Hij is het symbool van zowel de onverwoestbaarheid van het leven als het ongrijpbare van de dood. 

De Kunst10daagse is een evenement waarbij meer dan 250 kunstenaars exposeren op evenzoveel locaties in het lommerrijke kunstenaarsdorp Bergen in Noord- Holland. Traditioneel vindt deze festiviteit plaats gedurende de laatste 10 dagen van de maand oktober en is daarmee oprecht een cultureel herfstfestival.

De Kunst10daagse is  breed  geprogrammeerd met een artistiek en toegankelijk palet aan beeldende kunst; zowel schilderkunst als beeldhouwwerk, fotografie, etsen en keramiek. Daarnaast staan er op meerdere locaties in Bergen muziek- en toneel- voorstellingen op het programma. 

Zodra wij meer informatie voor u hebben over de openingstijden van onze kerk tijdens de Kunst10daagse en over eventuele andere activiteiten die in onze kerk tijdens de Kunst10daagse zullen plaatsvinden dan laten wij u dit zo spoedig mogelijk weten....wij houden u op de hoogte!

Het Parochiebestuur

 

Gebed voor prins Friso en nabestaanden
Met droefheid heeft de Bisschop kennis genomen van het overlijden van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso. Zijn gedachten gaan in het bijzonder uit naar de moeder van Prins Friso, Prinses Beatrix en naar zijn vrouw Prinses Mabel en zijn dochters Luana en Zaria, alsook naar zijn broers.

De bisschop heeft hen zijn gebed toegezegd en vraagt ook u om in Uw gebeden de Prins te gedenken en te vragen om kracht en sterkte in deze moeilijke periode.

  

  V
erlichtingsavond,  woensdag 7 augustus Bergen 2013
Het was dit jaar wel héél spannend of we het tijdens lichtjesavond in Bergen wel droog zouden houden...maar gelukkig was de Heer met ons en kon iedereen 's avonds genieten van prachtig verlichte straten en tuinen. Natuurlijk was onze kerk, zoals alle jaren, prachtig verlicht en vonden vele mensen hun weg naar onze kerk. Marja Dignum gaf een mini concert en zong prachtige liederen waar mensen stil van werden. Een fotograaf van het Noord Hollands Dagblad maakte een prachtige foto van onze verlichte kerk die prompt op donderdagochtend groot op de voorpagina van de "Alkmaarsche Courant" werd afgedrukt. Een zeer geslaagde avond waar iedereen weer van heeft genoten. Wij willen hierbij iedereen hartelijk danken voor het bezoeken van onze kerk en vooral ook alle vrijwilligers van harte bedanken die alle lichtjes dit jaar weer hebben neergezet en de volgende ochtend vroeg weer hebben opgeruimd. Wij hopen u allen volgend jaar weer te mogen begroeten!

  

Verklaring Bisdom Haarlem-Amsterdam (van 2 augustus 2013)
Onder dankzegging voor zijn grote inzet in de parochies van Langedijk en Schoorl en in de regio Geestmerambacht gedurende een reeks van jaren heeft de bisschop van Haarlem-Amsterdam pastoor Eric van Teijlingen gevraagd om pastoor te wor­den van de parochies in Heemstede, Bennebroek en Vogelenzang.  Daarom zal hij per 1 oktober 2013 op de meest eervolle wijze te ontheven worden van zijn benoe­ming als pastoor van de parochie Sint Jan de Doper in Langedijk en van de paro­chie H. Jo­­annes de Doper in Schoorl en als regiopastoor van de regio Geestmer­am­bacht. De bisschop is voornemens kapelaan Elroy Kaak per 1 oktober 2013 te benoemen tot administrator van de parochie te Langedijk en die te Schoorl. Kapelaan Kaak is geboren in 1977 en is in 2010 tot priester gewijd. Voordat hij werd benoemd in de vijf parochies van de regio Geestmerambacht was hij kapelaan in Beverwijk(einde verklaring)

Wij wensen pastoor van Teijlingen en kapelaan Elroy Kaak Gods zegen toe en feliciteren hen van harte met hun nieuwe benoeming. 

  

Zaterdag 31 augustus: concert Anna Fedorova in onze kerk aanvang 20.00 uur
Op zaterdag 31 augustus wordt er om 20.00 uur in de Petrus en Pauluskerk te Bergen een concert gegeven met de fenomenale pianiste Anna Fedorova. Over de hele wereld heeft deze Oekraïense in de belangrijkste concertzalen triomfen gevierd. Ook heeft zij al 18 keer in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam gestaan.

Anna Fedorova speelt Rachmaninoff's tweede pianoconcert begeleid door de Nordwestdeutsche Philharmonie en veelgevraagd dirigent Martin Panteleev. Een unieke mogelijkheid om dichtbij huis van een prachtig concert met beroemde namen te kunnen genieten! De opbrengst van het concert komt ten goede aan 'Music in Me', die muziekprojecten voor kinderen en jongeren in het Midden-Oosten ontwikkelen.U kunt dus niet alleen van prachtige muziek genieten maar steunt meteen een goed doel.

 

Programma

• Mozart Ouverture die Zauberflöte

• Rachmaninoff Tweede Pianoconcert in c. op 18

• Stravinsky De Vuurvogel

  


Voor alle parochianen van de Petrus en Paulus parochie geldt een speciale korting. Bovendien krijgt u een VIP plaats, namelijk in het voorste gedeelte van de kerk in de eerste banken waarop rode zachte kussens zijn bevestigd. De korting bedraagt 6 euro, dus i.pv. 25 euro betaald u slechts 19 euro. 

Uw rode toegangskaarten corresponderen met dit voorste gedeelte in de kerk, waardoor het zit comfort (kussens) en het zicht op de solist en het orkest het beste is. U kunt deze speciale rode toegangskaarten kopen van dinsdag t/m vrijdag tussen 9.00-12.00 uur op het secretariaat van het parochiecentrum. Er zijn uiteraard maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar! OP=OP!

In memoriam: Mario Previti
Op de dag, dat Wim en ik de expositie van het Ritmisch Koor, die nog in de Nieuwe Beuk hing, zorgvuldig weer in de portfolio stopten…. op die dag is Mario overleden. Wat jammer, dat deze platen nu zijn opgeborgen, want automatisch kwam Mario op zoveel foto’s in beeld. Natuurlijk ook samen met vele anderen, want dat was juist de magie van het koor in z’n geheel. De combinatie van tekst, muziek en omgang met elkaar. Elkaar vinden in samen zingen.

Daar zijn in een groep enkele bezielde en getalenteerde mensen voor nodig: Goede zangers, goede tekstschrijvers, een goede aangever en natuurlijk ook enthousiaste muzikale begeleiding. En voor heel wat jaren was Mario muzikaal gezien de motor van het koor. Hij legde zijn ziel in zijn pianospel en arrangementen en dat werkte aanstekelijk. Mensen werden geraakt en wilden graag meedoen. Omgekeerd kon Mario ook zo zichtbaar genieten als het hem lukte het beste eruit te slepen, hetzij voor de koorzang, hetzij voor een solo of een muzikaal intermezzo.

Dat immer willen opbouwen… dat telkens opnieuw ontdekken, creëren en samenspelen… dat typeerde hem. Zolang hij bij het koor actief geweest is, had hij de groep altijd in de greep voor “een belofte voor iets moois”. Hij kon dat brengen als: “We hebben muzikaals iets te zeggen wat mensen kan raken. Kom luisteren of meezingen, want dit gaat iets bijzonders worden”. Soms kon hij ook zichtbaar genieten van wat al bedacht en tot stand was gebracht, maar telkens weer speelde hij eenzelfde lied met een andere aanslag, afhankelijk van het gevoel van het moment.

Zijn levendigheid en zijn liefde voor muziek was hoorbaar in zijn spel. Ook als het koor elders ging optreden waren de reacties vaak achteraf: “wat een goed koor en wat een geweldige pianist. Die weet een heel koor op te zwepen”. Wat mooi, dat dit zoveel jaren heeft mogen duren en dat zoveel mensen hiervan hebben mogen meegenieten. En toen het tijd werd om het stokje over te dragen, was het weer het enthousiasme van Mario om zoveel mogelijk muzikaal over te dragen aan Martijn. Ook daarmee heeft hij Martijn naar een hoger niveau weten te krijgen, en inspiratie ging over en weer.

Een bezield leven, nooit klein gekregen door zijn visuele handicap, een muzikaal talent dat gebloeid heeft en gedeeld. Dat muziek verder gedragen heeft….. En daarom misschien een volbracht leven.

Hij ruste in vrede.
Conny v.d. Steen

Reactie Parochiebestuur n.a.v. het overlijden van Mario Previti
Met droefheid hebben wij kennis genomen van het feit dat Mario Previti op 30 juni op 70 jarige leeftijd is overleden.

Mario heeft zich jarenlang ingezet voor onze parochie als pianist en comboleider van ons Ritmisch Koor. Wij zijn hem nog steeds zeer dankbaar dat zijn prachtige en inspirerende pianospel tijdens de Ritmische missen in onze kerk heeft mogen klinken, tot groot plezier en inspiratie van velen.

Wij wensen zijn familie, vrienden en kennissen Gods kracht toe om dit verlies te dragen.

Het Parochiebestuur

  

  

  

Armekant van Nederland, afd Bergen
Het zal U niet ontgaan zijn, dat het er voor velen niet beter op wordt. Ouderen zowel als kinderen komen in de knel, werkeloosheid is een van de hoofdoorzaken, het zal je maar overkomen.

Daarom is het goed dat er in onze kerken regelmatig aandacht voor gevraagd wordt. Armoedebestrijding is een van de belangrijkste opdrachten in onze beleving, hoe beperkt we daar vaak in zijn Daarom willen we onze jaarlijkse actie bij U aanbevelen en wellicht een klein bedrag van Uw vakantiebudget te besteden voor dit doel.

Tot nu toe hebben we steeds een bedrag van 70/80 euro per gezin kunnen bijdragen, hetgeen tijdens de feestdagen zeer welkom is. Ruim 20
0 mededorpsgenoten maken hier gebruik van, en wij willen deze traditie met Uw hulp gaarne voortzetten. U kunt uw gift overmaken naar: Armekant van NL afd Bergen nh, giro 223801

Hartelijk dank namens onze werkgroep,
Jan Hink, bel voor meer informatie: 072-5896029

  

Afscheid Ritmisch Koor Bergen van de Petrus en Paulus Kerk te Bergen, 23 juni 2013
Zojuist terugkomend van vakantie vernam ik het definitieve afscheid van het Ritmisch Koor Bergen. Jammer, verdrietig en een leegte achterlatend. Ons bijzondere koor van Bergen, zo inspirerend en vol verve met iedere maand een mooie viering met een pakkend thema. Ook de kerstvieringen waren een bijzonderheid in onze kerkbeleving en bovenal met vele jonge parochianen vertegenwoordigd.

  

Vieringen in Rome (Friese kerk) en vieringen in diverse verzorgingshuizen en zelfs ziekenhuizen konden genieten van jullie optredens.
Bij Bergen hoort het Ritmisch koor als vast onderdeel van onze liturgische vieringen. Ik kan alleen maar dankbaar zijn dat ik dit speciale koor
als vice voorzitter, en u parochianen en vaste gasten, heb mogen meemaken. Oprecht dankbaar voor jullie tomeloze inzet en energie en hoge kwaliteit.


Zeg nooit, nooit, misschien toch een doorstart, toch nog een nieuw elan om dit bijzondere koor te behouden, in wat voor vorm dan ook. Jullie stemmen en sound zal nog lang nagalmen in deze kerk. Moge een wijs besluit - met Gods hulp en kracht - de nieuwe toekomst bepalen, het zou zonde zijn als zoveel liefdevolle muziek en dit koor verloren gaat. Ik hoop, en vele met mij, heel stiekem op een doorstart.

Dank, nogmaals dank voor vijfenveertig jaar luisterplezier, 
  
Namens het Parochiebestuur,
Jos Nooij
Vice-voorzitter

    

  Eerste Communie 2013

van links naar rechts: Julie, Jasmijn, Dio, Kapelaan Jeroen de Wit, Ayla, Emma en Nora.

Wij willen hierbij nogmaals onze communicanten van dit jaar van harte feliciteren met het feit dat zij op 2 juni jl. hun Eerste Heilige Communie hebben ontvangen van Kapelaan Jeroen de Wit. Hij ging op deze dag voor het eerst voor tijdens de Eucharistie in onze kerk. Dubbel feest dus! Het was een zeer geslaagde viering waar de communicanten en hun ouders met plezier aan terug denken. Wij wensen onze communicanten een goede toekomst toe, dat Jezus voor altijd julie vriend mag zijn.

 


Bericht namens het parochiebestuur

Ritmisch Koor
Het Ritmisch Koor heeft te kennen gegeven te gaan stoppen. Het koor gaat in berichtgeving zelf in op de redenen daartoe, maar wij als bestuur willen het volgende hierover melden: Zoals bekend is het Ritmisch Koor maar liefst 45 jaar actief geweest en is in die jaren uitgegroeid tot een fundament van de parochiegemeenschap. De vieringen van het Ritmisch Koor zijn 'laagdrempelig' en daarmee voor velen een ankerpunt om de verbinding met het geloof te behouden of te intensiveren. Met grote passie hebben de koorleden samen met de voorgangers met passende teksten de vieringen vorm gegeven. En het enthousiasme van het koor is legendarisch en wijd en zijd bekend. Wij vinden het daarom bijzonder triest dat het Ritmisch Koor voor zichzelf geen toekomst meer ziet. Bij het ter perse gaan van dit bericht wordt mogelijk/hopelijk gewerkt aan een doorstart in enige vorm.

Fusie tussen parochies

In eerdere berichtgeving is uitgebreid stil gestaan bij de wens van de Bisschop dat parochies met elkaar gaan samenwerken en fuseren. Deze eerdere berichtgeving is hieronder volledigheidshalve weergegeven.
De regio Alkmaar bestaat uit de parochies van Alkmaar Noord, Alkmaar Zuid, Oudorp, Zuid-Schermer en Bergen. Onder leiding van het Bisdom zijn momenteel gesprekken opgestart tussen enerzijds Alkmaar Noord, Oudorp en Zuid-Schermer en anderzijds Alkmaar-Zuid en Bergen. In deze gesprekken binnen zojuist genoemde twee groepen gaat het om elkaar te informeren over de organisatorische vormgeving van de huidige parochies en de financiële middelen.

Eén mogelijkheid is dat er in de regio Alkmaar aldus twee nieuwe parochies gaan ontstaan, een andere mogelijkheid is dat de regio één grote parochie wordt. Vanuit Bergen is er op aangedrongen dat beide mogelijkheden verkend worden en voor- en nadelen in beeld gebracht worden. Het Bisdom ondersteunt deze zienswijze.


Als tijdslijn wordt in principe een fusiedatum van 1 januari 2014 beoogd. Maar anderzijds is in regioverband ook vastgesteld dat de kwaliteit van het fusieproces belangrijker is dan de snelheid. Voorts valt te melden dat het Bisdom benadrukt heeft dat het fusieproces niet tot stagnatie van de bestuurlijke en andere activiteiten binnen parochies dient te leiden. De bedoeling is dat deze ‘gewoon’ doordraaien.

" EERDERE BERICHTGEVING OVER FUSIES TUSSEN PAROCHIES IN DE REGIO ALKMAAR:

beste mede-parochianen,
zoals u allen weet wordt de Kerkgemeenschap kleiner. Dat is een proces dat onze Westerse wereld al enkele decennia gaande is en nog steeds door gaat. Ook het aantal priesters, diakens en pastoraal werkers is niet groot genoeg om presentie in alle parochies te kunnen garanderen, terwijl dit essentieel is voor elke geloofsgemeenschap. Met de teruglopende participatie zullen ook de inkomsten van de parochies afnemen, terwijl de kosten jaarlijks stijgen. De bisschop heeft daarom het initiatief genomen dat parochies intensiever met elkaar gaan samenwerken dan wel gaan fuseren. Hierdoor kunnen de pastorale taken beter ingevuld worden kan qua kosten efficiënter gewerkt worden. In andere bisdommen is dat proces al eerder in gang gezet. Het bisdom heeft verschillende nota's uitgewerkt welke te vinden zijn op de volgende website:

http://www.bisdomhaarlem-amsterdam.nl/?p=dep&ids=kerkopbouw

Voor geïnteresseerden zijn ook op het parochiesecretariaat exemplaren beschikbaar. Hieronder gaan wij in op de belangrijkste ontwikkelingen:

A, B en C-kerken
De kerken zijn ingedeeld in z.g. A, B en C-kerken. In een A-kerk wordt elke weekend de eucharistie gevierd. In de regio Alkmaar zijn dat de Laurentiuskerk en de Mariakerk. In een B-kerk zal afhankelijk van het liturgisch aanbod niet elk weekend een eucharistieviering hoeven te zijn. Indien een eucharistieviering niet mogelijk is kan een woord- of communiedienst, of een andere invulling gegeven worden. Een B-kerk geeft dus wat meer 'flexibiliteit' dan een A-kerk.

Onze kerk is door de bisschop als B-kerk ingedeeld. B-kerken zullen net als de A-kerken als trouw- en rouwlocatie in dienst zijn. Wij zijn de afgelopen tijd intensief in contact geweest met het bisdom over de verdere invulling hiervan, en hebben vastgesteld dat ook voor andere activiteiten niet zijnde vieringen - zoals bijvoorbeeld lezingen, cursussen, voorbereidingen voor de Eerste Communie en het Vormsel - een B-kerk als een volwaardige kerk beschouwd wordt. Wel zal bij een kleiner aanbod een activiteit bij één in plaats van meerdere kerken plaatsvinden, en dan daar waar de meeste personen vandaan komen.
Ten slotte zijn er ook nog C-kerken; deze staan op de nominatie om gesloten te gaan worden.

Verdergaande samenwerking tussen parochies
De regio Alkmaar bestaat uit de parochies van Alkmaar Noord, Alkmaar Zuid, Oudorp, Zuid-Schermer en Bergen. Inmiddels zijn een aantal varianten aan samenwerking aan de orde gesteld, zoals een fusie zijn of een bestuur in personele unie. Dit kan dan gaan om het samen gaan van parochies zodanig dat er twee parochies in de regio overblijven of dat de regio zich in z'n geheel tot één parochie omvormt. U zult begrijpen dat een vergroting enerzijds nieuwe kansen biedt maar dat er ook haken en ogen zijn. Wij gaan dan ook uitermate zorgvuldig te werk, en hebben richting het bisdom en dekenaat het initiatief genomen dat een goede inventarisatie van de verschillende mogelijkheden plaatsvindt. Zodra er ontwikkelingen zijn houden wij u op de hoogte.

met vriendelijke groet,
Het parochiebestuur


BERICHT NAMENS HET BISDOM


Zoals bij velen al bekend is Jeroen de Wit recentelijk tot kapelaan benoemd van de parochies Alkmaar-Zuid en Bergen. Daarnaast heeft het Bisdom aangegeven dat de volgende wijzigingen in het pastorale team in de regio Alkmaar zullen plaatsvinden: 

“De bisschop van Haarlem-Amsterdam Mgr. Punt heeft besloten om pastoor Samuel Marcantognini en kapelaan Henry Rivas per 1 september 2013 een andere benoeming in het bisdom te geven. Zij zijn lange tijd met veel inzet in onze parochies werkzaam geweest.


Zij worden opgevolgd door pastoor Franklin Brigitha, nu pastoor in Den Helder en kapelaan Francesco Niño Correa die al een tijd bij ons werkzaam is. Pastoor Franklin wordt pastoor van de H. Mariaparochie in Alkmaar-Noord en administrator van de andere parochies van de regio Alkmaar”.

Onze a.s nieuwe administrator pastoor Franklin is van Antilliaanse afkomst en sinds ca 10 jaar in Nederland actief als priester.

****

Beste mensen,
Als u dit leest zit ik net voor mijn priesterwijding. Voor mij een belangrijk moment in mijn leven. Natuurlijk, ik heb de diakenwijding al ontvangen in november, en daarbij doe je al de beloften van het celibaat, het onderhouden van het getijdengebed en gehoorzaamheid aan de bisschop, je legt je dus als het ware al vast, maar het priesterschap is toch waartoe ik op weg ben gegaan 6 jaar geleden. En dit is waar ik me door God toe geroepen heb gevoeld en nog steeds voel.

Wat houdt dit nu eigenlijk in het priesterschap? Op de uitnodiging voor de priesterwijding van 25 mei a.s. heb ik als motto gezet "Geeft gij hun maar te eten". Het is een zin die zowel in het Evangelie van Mattheus (Mt 14,16) als Lucas (Lc 9,13) staat bij de wonderbare broodvermenigvuldiging en die naar mijn idee aardig aangeeft wat het priesterschap inhoudt. Jezus is met zijn leerlingen op een eenzame plaats en veel mensen uit de steden zijn hen daar komen opzoeken. Toen het avond werd wilden de leerlingen de mensen wegsturen, zodat zij voor zichzelf eten konden gaan regelen, maar Jezus zegt: "Geeft gij hun maar te eten". Maar de leerlingen sputteren tegen en zeggen: "Wij hebben hier niet meer dan vijf broden en twee vissen". Waarop Jezus zegt: "Brengt die dan hier". "Hij nam de vijf broden en de twee vissen, sloeg de ogen ten hemel, en nadat Hij de zegen had uitgesproken, brak Hij de broden die Hij aan zijn leerlingen gaf en de leerlingen gaven ze weer aan het volk...Het waren ongeveer vijfduizend mannen die gegeten hadden, vrouwen en kinderen niet meegerekend" (vgl. Mt 14,13-21).

Wat betekenen voor mij deze woorden? Deze leerlingen hebben binnen de groep van mensen die Jezus volgt een speciale roeping. Jezus geeft hun opdracht de andere mensen te voeden, maar ze erkennen dat ze van zichzelf niets hebben. Wat ze uiteindelijk aan de mensen kunnen geven, hebben ze helemaal van Jezus ontvangen, Jezus is 'het ware brood des levens wat uit de hemel is neergedaald'(vgl. Joh 6,35.51). De priester heeft een bijzondere roeping binnen het Volk van God, alle gedoopten. Niet dat ze van zichzelf een bijzondere gave hebben (anders dan andere mensen kunnen hebben), nee dat niet, maar God heeft ze uitgekozen om door de wijding een bepaalde rol te kunnen vervullen binnen de kerk. Door het wijding Sacrament is de priester gelijkvormig gemaakt aan het beeld van Christus om door deze zalving van de heilige Geest het Evangelie te prediken, de herders van hun gelovigen te zijn en de goddelijke eredienst te vervullen; met name de Eucharistie. Om het Volk van God dus te leiden en te voeden met zijn Woord en zijn Lichaam en Bloed. Dit als medewerker van de bisschop, die het apostolisch (dus van de apostelen afstammend) wijdingssacrament in zijn volheid bezit.

Een priester ontvangt de wijding dan ook niet voor zichzelf, maar hij moet zich er op toe leggen om, met behulp van Gods genade, steeds meer naar het beeld van Christus te handelen en zo dienstbaar te kunnen zijn aan het aan hem toevertrouwde deel van het Volk van God. In alle nederigheid wil ik graag vragen, zoals paus Franciscus deed bij zijn keuze tot paus, voor mij te bidden dat ik een goede herder mag zijn en u werkelijk mag leiden in de relatie met de Heer en u mag voeden met Christus, het ware brood des levens.


Diaken Jeroen C.J. de Wit

Woord van Dank
Nu de kerstdrukte voorbij is, is een woord van dank aan een ieder die meegeholpen heeft er ook in de kerk een feest van te maken zeer op zijn plaats. Ondanks het natte weer en een storm die nog net even voor de kerstvieringen een groot stuk glas en lood uit een van de ramen wist te waaien, waren de kerstvieringen en ook het ‘kindje wiegen’ inspirerende en vreugdevolle gebeurtenissen.

Daarom dank aan de kosters, aan de koren: het project familiekoor, het Benedictuskoor en de koren uit Schoorl Re-member en Chantous. Dank aan het combo en organisten, acolieten, kerststalopbouwers, de schoonmakers die onze kerkvloer weer hebben laten glimmen, de bloemengroep die prachtige bloemstukken heeft geschikt, en al sinds jaar en dag de schenker van al die bossen chrysanten, en de schenker van de bomen, de makers en opstellers van de liturgie en al die anderen die gezien of ongezien hun steentje hebben bijgedragen. 

Namens alle kerkgangers en het parochiebestuur: heel veel dank voor zoveel inzet!! Wij hopen dat het volgende kerst weer zo soepel zal verlopen.

Met vriendelijke groet, 
het parochiebestuur van de Petrus & Pauluskerk te Bergen

Petrus en Pauluskerk

Dorpsstraat 20

1861 KW Bergen NH

06-14665882

 

 

 

 

 

Informatie

Iedere vrijdag vanaf 18.30 uur rozenkrans bidden
en om 19.00 uur Eucharistieviering.


Iedere zondagochtend
 om 9.30 uur
Eucharistieviering.


Links van de kerk
treft u een invalideningang.
Deze biedt tevens toegang tot de Mariakapel.

Openingstijden Mariakapel:
dagelijks van 9.00-16.00 uur.

Onze kerk is voorzien
van een ringleiding
voor slechthorenden.

Freitagsmesse
um 19.00 Uhr.
Sonntagsmesse
um 9.30 Uhr.
Induktionsschleife
für Hörgeschädigte.
Die Kirche ist zugänglich 
für behinderte Menschen.

Friday Mass
at 19.00 hours.
Sunday Mass
at 9.30 hours
.
Audio induction loop available for the hearing impaired. Our church is wheelchair accessible.